Домашни прасета в село Боров дол са заразени с чума

Собственикът на домашното стопанство е отглеждал в нарушение на забраната две животни

Новини
16:16 - 10 Януари 2020
1649
Домашни прасета в село Боров дол са заразени с чума

Домашни прасета, отглеждани в стопанство тип "заден двор" в твърдишкото село Боров дол, са заразени с Африканска чума, съобщиха от областната администрация в Сливен, където днес се състоя извънредно заседание на епизоотичната комисия.

Случаят е констатиран след получен в ОДБХ сигнал. Собственикът на домашното стопанство е отглеждал в нарушение на забраната две прасета.

От ОД "Безопасност по храните" са евтаназирали болните животни, извършили са пълна дезинфекция в обекта. На входа на селото е изградена дезинфекционна площадка. Определена е трикилометрова предпазна зона, в която попадат селата Боров дол, Жълт бряг и Бяла паланка, както и десеткилометрова контактна зона с обхват град Шивачево, селата Сборище, гара Чумерна в община Твърдица и селата Голямо Чочовене, Бяла, Градско, Бинкос и Новачево в община Сливен.

Не са били открити други, отглеждани в нарушение на забраната, домашни прасета. Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине на територията на цялата Сливенска област. Контролът се засилва, като проверките ще продължат.

Областният управител призовава гражданите да подават сигнали на тел.112, ако по време на излет открият в гората труп на диво прасе. Срокът за извършването на групов лов е удължен до края на януари.