Домът на малкия Исус Христос се показа

Британски археолог твърди, че го е открил в Назарет

Мистика
08:59 - 25 Ноември 2020
4745
Домът на малкия Исус Христос се показа

Британският археолог Кен Дарк, професор по археология и история в Университета в Рединг, твърди, че е открил дома на Исус в Назарет, пише The Sun. Много елементи на сградата са оцелели до днес.

Ученият извършва разкопки в Назарет от около 14 години. Според него руините под манастира в града са от къщата на Исус, датираща от първи век. Къщата е издълбана във варовикова скала и част от нея е в естествена пещера.

До 30-те години на миналия век мястото е категорично считано за дома, в който е израснал Исус Христос с майка си Мария и баща си Йосиф. Но през 30-те години тези твърдения са отхвърлени.

През 2015 г. професорът публикува статия, която предполага, че това място наистина може да е домът на детството на Исус. Археологът успява да потвърди, че къщата датира от 1 век след Христа.

„След много изследвания се оказа, че който е направил тази къща, е бил много добре запознат с обработката на камъни“, казва Кен Дарк.

През 1-ви и 5-ти век две църкви са построени до предполагаемата къща на Исус, което показва, че това място е считано за свято. Неотдавна бе съобщено за откриването на изгубена църква, където се е вярвало, че Исус е излекувал жена.