Доматите в Кърналово – 1,10 лв., до магазина стават 3,50

Производители протестират срещу вноса на зарзавати

Икономика
12:13 - 07 Юни 2019
11714
Доматите в Кърналово – 1,10 лв., до магазина стават 3,50

Зеленчукопроизводители от района на Сандански и Петрич протестираха срещу ниските изкупни цени на оранжерийни домати и срещу вноса, който подбива родната продукция. Цената на зеленчука е по-ниска спрямо миналата година, като причина производителите посочват вносът на домати от съседна Гърция , Турция и Македония, пише pirinnews.com.

На най-голямата зеленчукова борса край Петрич - Кърналовската, българските домати се търгуват за 1,10 лв. Докато стигне до магазина обаче мезето за ракята става поне 3,50 лева.

На съседната борса до Кърналово, която продава само вносни зарзавати, цената на едро на килограм домати е едва 60-70 стотинки. Производителите искат държавата да наложи защитни мита, субсидиите да бъдат равни за всички държави-членки на ЕС.

Те се оплакаха,че само за три дни цената на българския розов домат е паднала с един лев,защото никой не купува. Производителите обясниха,че себестойността на доматите е 90 стотинки и да работят за 10 стотинки отгоре било равносилно на фалит.

В района на Петрич и Сандански стотици жители построиха оранжерии, но при тези цени, те ще започнат да затварят, казаха протестиращите.

Според тях държавата трябва да задължи големите вериги да им изкупува поне 50% от продукцията. Хората се оплакаха и от търговски шмекерии, гръцката продукция например масово се продава в търговската мрежа с надпис –български домат,защото хората търсят предимно родното.