Домусчиев: Над 160 млн. за излишни стентове се източват от НЗОК

Годишно се поставят 36 000 стента при операции

Новини
14:31 - 23 Септември 2019
2583
Домусчиев: Над 160 млн. за излишни стентове се източват от НЗОК

В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от Европейския съюз. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента. Това написа във фейсбук профила си Кирил Домусчиев.

Постът е във връзка с разследването, което показа как пазарджишкият лекар д-р Петър Лазов поставя стентове на хора със здрави сърца, като по този начин се източва Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Репортажът на журналиста Васил Иванов бе излъчен две поредни недели по Нова - телевизията, която неотдавна Домусчиев купи.

В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече, констатира Домусчиев. По думите му това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 000 стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди.

"Тоест имаме 36 000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК", е сметката на собственика на "Лудогорец".