Домусчиев отрича екипажът на "Верила" да е знаел за кокаина

Ако компанията имаше някаква вина, плавателният съд щеше да бъде конфискуван, убеден е мажоритарният акционер

Свят
21:44 - 17 Януари 2024
4526
Домусчиев отрича екипажът на "Верила" да е знаел за кокаина

Кирил Домусчиев, мажоритарен акционер в компанията-собственик на кораба "Верила", на чийто борд бяха открити 300 килограма кокаин, отрече екипажът да е знаел, че превозва дрога. Пред bTV той потвърди, че плавателният съд е освободен и ще отплава от Ирландия. 

От 6-членния екипаж читирима души вече бяха освободени, остават задържани още двама.

"Ако компанията имаше някаква вина, този кораб щеше да бъде конфискуван. Масово се търсят варианти от криминални структури и организации, тъй като е ясно, че наркотиците масово се превозват по море. Това не е нито първият, нито последният случай в корабоплаването", коментира мажоритарният акционер в Български морски флот. 

Корабособственикът съдейства на разследващите в Ирландия. Текат и вътрешни проверки на екипажите защо се е стигнало до трафик на кокаин.

"Дълбоко се надявам, че ще се стигне до присъди за хората, които са качили този наркотик на борда. Ние не можем да знаем дали някой има желание да извършва криминални прояви, дали не е контактна от криминални организации и са му предложени някакви големи пари, за да направи някоя щуротия", заяви още Домусчиев.

Компанията ще съди двамата задържани за трафик на наркотици българи заради финансови и морални щети.

Собственикът на "Верила" притежава и "Руен", който все още е в плен на сомалийски пирати в арабско море - с тях преговаря за откуп международен екип, потвърди Домусчиев.

"Сомалийски пирати, не са хуси. Пари, няма други искания. Всичко е пари. Знаем къде е корабът, за съжаление военните фрегати не посмяха да се намесят заради опасността от риска за човешките животи, които са по-ценни от стойността на кораба", каза още Домусчиев. 

Екипажът е очаквал въоръжена охрана да се качи на кораба буквално часове преди нападението, но пиратите са атакували по-рано.

"На "Руен" трябваше да качи въоръжена охрана, просто го деляха 12 часа. Зоната, в която го плениха, е зона, в която никога в историята не е пленяван кораб. Прекалено далеко е от Сомалия", заяви Домусчиев.