Домусчиев за скъпия ток: Това се прави съзнателно

Новини
08:35 - 11 Февруари 2020
3201
Домусчиев за скъпия ток: Това се прави съзнателно

Председателят на КРИБ, ротационен председател на АОБР и собственик на на „Нова Броудкастинг Груп” и „Лудогорец” Кирил Домусчиев коментира темата за високата цена на промишления ток в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Той предупреди: „Отраженията за крайния потребител ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата електроенергия.

Цената в България е между 25 и 30% по-висока от тази в Германия, Франция и други развити икономики

и се опитваме да ги настигнем, няма как да стане, няма как да се конкурираме”.

Какви са загубите за бизнеса от рекордните цени на тока

Домусчиев беше категоричен: „Аз, а и останалите колеги работодатели,  продължаваме да смятаме, че има страшно много спекула на българския енергиен пазар и на българската енергийна борса, затова искаме оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса. Според нас има и непрофесионализъм в сектора, но се прави и съвсем съзнателно това”.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнес

– схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта”, каза още председателят на КРИБ. Според него: „Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и енергетиката и да порови малко”.