Дон Кихот в пола: Грета Тунберг нападна вятърните турбини

Свят
15:19 - 27 Февруари 2023
2168
Дон Кихот в пола: Грета Тунберг нападна вятърните турбини

Екоактивистката Грета Тунберг и десетки други природозащитници блокираха входа на норвежкото министерство на петрола и енергетиката, протестирайки срещу вятърните турбини, изградени върху земя, традиционно използвана от коренното население саами, съобщи Ройтерс.

Тунберг, гласовит привърженик на идеята за прекратяване на зависимостта на света от петрола, заяви, че преходът към зелена енергия не може да става за сметка на правата на коренното население.

"Норвежката държава нарушава правата на човека и това е напълно неприемливо и ние трябва да бъдем солидарни в тази борба", заяви Тунберг пред Ройтерс, докато седеше пред главния вход на министерството заедно с други демонстранти.

През 2021 г. Върховният съд на Норвегия постанови, че два вятърни парка, построени в Централна Норвегия, нарушават правата на саамите съгласно международните конвенции, но въпреки това турбините продължават да работят 16 месеца по-късно.

Местните скотовъдци, занимаващи се с отглеждане на северни елени, твърдят, че гледката и шумът от гигантските вятърни машини плашат животните и нарушават вековните традиции на техния народ.

Министерството, от своя страна, заяви, че окончателната съдба на вятърните паркове е сложен правен казус въпреки решението на Върховния съд и се надява да успее да достигне до компромис.

В решението на съда не се споменава какво трябва да се случи по-нататък със 151-те турбини, които могат да захранят около 100 000 жилища в страната, нито какво трябва да се случи с десетките километри пътища, изградени за улесняване на строителството на мишините.

"Разбираме, че този случай представлява тежест за хората, отглеждащи северни елени", заяви в изявление за Ройтерс министърът на петрола и енергетиката Терие Ослан. "Министерството ще направи всичко по силите си, за да допринесе за разрешаването на този случай и това да не отнеме повече време от необходимото", добави той.