Доналд Тръмп: Биткойнът е измама срещу долара

Свят
14:39 - 08 Юни 2021
2202
Доналд Тръмп: Биткойнът е измама срещу долара

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред Fox Business, че вижда в биткойн "измама", заплашваща стойността на щатския долар.

"Биткойн, това просто изглежда като измама. Не ми харесва. Това е друга валута, която се конкурира с долара", допълни Тръмп.

Той добави, че иска "доларът да бъде валутата на света".

Коментарите на бившия американски президент идват на фона на новината, че Салвадор планира да направи биткойн законно платежно средство. По този начин тя ще стане равна на американския долар, който за сега е единствената официална валута в латиноамериканската страна.

Президентът на Салвадор, Наиб Букеле, заяви, че приемането на биткойн като валута ще улесни хората да изпращат пари до дома си. Голяма част от населението на страната се препитава в чужбина.

"В краткосрочен план това ще генерира работни места и ще помогне да се осигури финансово включване на хиляди души извън официалната икономика", каза г-н Букеле на конференция за биткойни във Флорида, добавяйки, че това също може да стимулира инвестициите в страната.

Тръмп от своя страна е последователен в критиките си към биткойн, като през 2019 бе заявил, че "нерегулираните крипто активи могат да улеснят незаконното поведение, включително търговия с наркотици и други престъпни дейности".

Цената на биткойните непрекъснато пада от началото на май и досега не се е възстановила. Според експертите резките сривове и покачвания затрудняват ползването на биткойн като стандартна валута.