Доналд Тръмп номинира жена за съдия във Върховния съд

Дамата ще заеме мястото на починалата легендарна юристка Рут Гинсбърг

САЩ
09:04 - 20 Септември 2020
2328
Доналд Тръмп номинира жена за съдия във Върховния съд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще номинира жена за овакантеното от кончината на Рут Гинсбърг място във Върховния съд, предадоха световните агенции. Той заяви това по време на предизборната проява в щата Северна Каролина.

Президентът добави, че ще обяви номинацията си идната седмица. "Ще предложа кандидатура следващата седмица. Това ще бъде жена. Мисля, че трябва да бъде жена, защото на мен наистина жените ми се нравят повече от мъжете", каза Тръмп.

После той оправи въпрос към симпатизантите си: "Искате ли жена във Върховния съд?", на което те отвърнаха с гръмки викове, а когато той ги попита: "Или предпочитате да е мъж?", последва тишина.

На същата проява Тръмп на шега заяви, че може да подпише указ, че неговият съперник Джо Байдън не може да е президент, защото неговият дневен ред ще съсипе американската икономика и ще унищожи страната.

Тръмп каза също, че Русия и Китай завиждат на САЩ заради оръжията, които страната притежава и които няма никой друг в света. В списъка на завистниците той постави и Северна Корея.

Същевременно стана ясно, че статуя на починалата американска върховна съдийка Рус Гинсбърг ще бъде издигната в нейния роден Бруклин в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Новината съобщи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

Той каза, че ще назначи комисия, която да избере творецът, който да извая статуята, и да подбере мястото, на което ще се издига тя в Бруклин. Куомо, който е демократ, заяви, че паметникът ще напомня за многото неща, които Гинсбърг е направила за Америка, "такава каквато я познаваме днес". Статуята ще превърне покойната върховна съдийка и във вдъхновение за онези, които продължават делото й.

Куомо припомни още, че Гинсбърг всеотдайно е търсела истината и справедливостта в един свят на разделение, дала е глас на безгласните и е възвисила онези, които са били изтласкани настрани от силите на ненавистта и безразличието.

Гинсбърг е родена в Бруклин през 1933 г. Тя почина от рак на панкреаса.