Доналд Тръмп пред съдa днес за фалшифициране на документи при подкуп на порнозвезда

77-годишният бивш президент е заплашен от максимум четири години затвор, ако бъде признат за виновен

Крими
10:20 - 15 Април 2024
1662
Доналд Тръмп пред съдa днес за фалшифициране на документи при подкуп на порнозвезда

Днес Доналд Тръмп ще стъпи в нюйоркски съд и ще стане първият бивш президент на САЩ, който ще бъде съден в наказателно дело. Той е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс - бивша порно звезда, малко преди изборите през 2016 г.

77-годишният Тръмп е заплашен от максимум четири години затвор, ако бъде признат за виновен. Но може да избегне затвора и вместо това да бъде глобен.

Той не се признава за виновен.

Историческият съдебен процес срещу Тръмп ще се проведе на фона на новата му президентска кампания и в крайна сметка може да доведе до това предполагаемият кандидат от Републиканската партия да стане осъден престъпник месеци преди избирателите да се отправят към урните през ноември.

"Това е безпрецедентен случай", казва Алекс Кийсар, професор по история и публична политика в училището "Кенеди" към Харвардския университет. "Не е имало нищо сравнимо с него".

Процесът, който ще започне с подбор на съдебни заседатели на 15 април, се очаква да продължи от шест до осем седмици. Ще се съсредоточи около възстановяването на разходите, които Тръмп е направил към бившия си адвокат Майкъл Коен.

57-годишният Коен твърди, че му е било наредено да плати на Сторми Даниълс 130 000 долара в замяна на нейното мълчание за предполагаемата афера с Тръмп, нещо, което прокурорите определиха като опит за "незаконно влияние" върху изборите през 2016 г.

Плащанията на "пари срещу мълчание" не са незаконни. Но окръжната прокуратура в Манхатън твърди, че Тръмп е извършил престъпление, като неправомерно е отчел възстановяването на сумата към Коен като разходи за правни услуги.

Общо Тръмп е обвинен в 34 престъпления от първа степен за фалшифициране на бизнес документация.

За да се стигне до присъда, всички 12 съдебни заседатели трябва да постигнат съгласие дали бившият американски президент е виновен или невинен по конкретно обвинение.