Доналд Тръмп се яви пред съда

Започна първото наказателно дело срещу бивш американски президент

Актуални новини
20:40 - 15 Април 2024
2682
Доналд Тръмп се яви пред съда

Започна първото наказателно дело срещу бивш американски президент. Според прокуратурата Доналд Тръмп е фалшифицирал документи, за да прикрие плащане за порно актрисата Сторми Даниелс, в замяна на нейното мълчание за техни взаимоотношения.

Доналд Тръмп нарече "политическо преследване" процеса срещу него на влизане в сградата на съда в Ню Йорк, където за първи път бивш американски президент ще бъде съден по наказателни обвинения. Кандидатът за нов мандат в Белия дом направи кратко изявление пред медиите, без да отговори на въпроси на журналисти. 77 - годишият милиардер беше с характерния си син костюм с червена вратовръзка, когато зае мястото си в съдебната зала в Манхатън. Пред сградата кордон от полицаи и заграждания осигуряваха реда и спокойствието на фона на рехав протест срещу него на противоположния тротоар срещу съда и традиционно големия интерес, който всяко появяване на Тръмп предизвиква. Той пристигна от апартамента си в "Тръмп тауър" до сградата на съда с кортеж от черни автомобили, следван по въздуха от хеликоптери. Тръмп трябва да присъства на делото, което се очаква да продължи поне шест седмици. В момента тече избор на съдебни заседатели, който ще отнеме около седмица. След това идва редът на свидетелските показания в съдебната зала.

Делото за "парите срещу мълчание"

Това е първият от общо четири процеса срещу Доналд Тръмп. Делото е за това дали той е откупил мълчанието на порнозвездата Сторми Даниелс, като й е платил 130 000 долара, за да не разкрива, че е имал извънбрачна връзка с нея и при това е подправил документи, за да прикрие плащането, оформено като "правни такси". Това е станало през 2016 година, по време на кампанията му за президентските избори. Тръмп пледира невинен и отрича да е имал връзка със Сторми Даниълс. Тя твърди, че двамата са имали отношения перз 2006 година, а парите за мълчанието й били дадени от бившия адвокат на Тръмп - Майкъл Коен. Според прокурорите в процеса, плащането на сумата е само част от опитите на Тръмп да попречи на излизането на бял свят на неблагоприятна информация за него.

Другите дела и кампанията за Белия дом

Той повтаря, че делата срещу него са опити на демократите на Джо Байдън да провалят кампанията му за Белия дом. Това е единственото дело срещу Тръмп, за което е сигурно, че ще се проведе преди президентските избори на 6 ноември. Наблюдатели го оценяват като най- незначителното като последици за обвиняемия. На Доналд Тръмп му предстоят четири дела - два на федерално и два - на щатско ниво, като останалите три обвинения са значително по - тежки.

Обвинен е за щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 година, в незаконно съхраняване на класифицирана документи, в опит за подправяне на резултатите от президентските избори в Джорджия през 2020 г. На този фон Доналд Тръмп все по-успешно води кампанията си за Белия дом, като фаворит за номинацията на Републиканската партия, за която вече си е осигурил необходимите гласове.