Доналд Тръмп спира лотарията за зелена карта

Президентът настоява разрешителните за живот в САЩ да се дават на имигранти с добро образование, а не на роднини

САЩ
12:11 - 17 Май 2019
3414
Доналд Тръмп спира лотарията за зелена карта

Президентът Доналд Тръмп представи план за имиграционна реформа в четвъртък, с който спира лотарията за зелена карта. Планът е „мъртъв още при пристигането си” в Конгреса и не предвижда нищо по въпроса с близо 11-те милиона души, които живеят в САЩ без легален статут, пише bg-voice.com.

Идеята на Тръмп предвижда нова точкова система за имигранти с добро образование, английски език и опит вместо досегашната система в САЩ, базирана основно на роднински връзки.

Съгласно действащата система само 12% от легалната имиграция се основава на умения или заслуги, отбеляза президентът. Тръмп иска 57% от зелените карти да са за хора с професионални качества, а не за роднини. Според държавния глава на САЩ това може да направи страната по-конкурентоспособни в световен план, като същевременно гарантира, че ще продължи да приветства новодошлите.

Предложението на Тръмп е за спиране на лотарията за зелена карта, която в момента дава възможност на 50 хиляди души от целия свят да получат шанс за живот в САЩ на лотариен принцип. Вместо това Донадл Тръмп настоява тези зелени карти да бъдат пренасочени към хора с умения.

По думите му планът ще превърне имиграционната система на САЩ „в обект на завист за останалия свят”. „Нашият план ще превърне американската миграционна система в такава, с която нашата нация ще се гордее, а модерният свят ще ни завижда“, заяви Тръмп в Белия дом. Планът е разработен от неговия зет и старши съветник Джаред Къшнър заедно с имиграционния хардлайнер Стивън Милър.

Вместо лотарията Тръмп иска създаването на нова виза, която нарече Build America Visa, която ще се дава на принципа на точковата система.

„Ще се дават повече точки на младите работници, които ще допринасят повече за обществото и социалните програми. Ще получават повече точки, ако имат ценни умения и предложения за работа и висше образование или план за създаване на нови работни места”, обяви Тръмп.

Според него част от предложенията за радикално преразглеждане на изискванията за имиграция ще бъде включено условието кандидатите за имигранти да научат английски и основни факти за историята и обществото на САЩ. Те ще трябва да минат тест, подобен на сегашния за американско гражданство.

„Нашето предложение е проамериканско, проимигрантско и проработническо. Сегашната система е нефункционална и обременена с проблеми, включително отдаването на предпочитание на хора, които имат роднини в САЩ, и позволява твърде много повърхностни молби за убежище”, отсече президентът.

САЩ вече издават годишно 1,1 милиона разрешителни за пребиваване или зелени карти, които позволяват на притежателите им да живеят и да работят в страната. От тях 66 процента се издават, защото кандидатите имат роднини в САЩ, а 21% са на произволен принцип чрез лотария.

Това означава, че САЩ не могат да отдават предпочитание на лекари, изследователи и най-добрите студенти, които завършват американски университети – някои от тях се връщат в родните си страни, за да основат компании, които биха могли да бъдат създадени в САЩ.

„Дискриминираме гения. Дискриминираме брилянтността. Това няма да се случва повече, след като приемем това (законодателство – бел. ред.)”, каза Тръмп в реч в Розовата градина на Белия дом в четвъртък.

Много републиканци и почти всички демократи не изглеждат въодушевени от плана, който не предлага решения на много наболели проблеми като статута на 11-те милиона души, които живеят в САЩ без документ, или децата дриймъри (т.нар. DACA).

Тръмп започна с въпроса за сигурността по границата. Той каза, че противно на демократите, които предлагат политика на „отворени граници“, той иска укрепване на пропускателния режим. Според Тръмп неговият план ще засили контрола по допускане на бежанци в САЩ, ще се ограничи нелегалната имиграция и притокът на наркотици през южната граница.

Пакетът от мерки за осигуряване на границата включва елиминиране на възможността за даване на статут на бежанци на престъпници и членове на гангстерски организации, каквато е М-13 и чиито членове са били допуснати в САЩ. „Ние вече строим стената по границата с Мексико и досега би трябвало да са построени 400 мили (643 км) от нея“, каза Тръмп. „Имаме безкрайна нужда от нея, за да се спре с пращането на нелегално преминаващи жени и деца“, допълни той. Фактите отново не са на страната на президента – по негово време не е започната и не се строят 400 мили стена по южната граница.

На Капитъл хил предложението от Белия дом изглежда, че няма никакъв шанс да бъде прието. Законодателите знаят, че възможността за компромис е много малка и трудна за постигане. Това не успяха да постигнат предишните двама президенти Джордж У. Буш и Барак Обама.

Липсата на доверие в тази администрация също не помага на проекта – законодателите знаят, че мнението на президента се мени често и може да бъде повлияно от телевизионно предаване, където всеки компромис може да бъде определен като „амнистия”, и това да откаже Тръмп.