Дончев: Българският вариант "Магнитски" няма да види бял свят

Ако някой обиди или насърчи Петков или Василев, могат да ви запорират цялото имущество, заяви бившият вице

Политика
11:53 - 27 Май 2022
1753
Дончев: Българският вариант "Магнитски" няма да види бял свят

Този проект няма да види бял свят, тъй като противоречи на конституцията, а в пленарната зала все още има остатъци от здрав разум. Така Томислав Дончев от ГЕРБ коментира разпространения в медиите вариант на български закон "Магнитски", подготвян от вицепремиера Асен Василев. 

Този текст противоречи поне на няколко текста от конституцията, категоричен бе Дончев.

По-големият проблем е друг. Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или насърчи Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират буквално цялото имущество, обясни Дончев.

"Това, които повече ме притеснява, е степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст, начина на мислене. И ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам този начин на мислене какво ще произведе утре.  Врагове на народа? Смисълът на политиката е борба на идеи, борба срещу хора. Тук прозира друго виждане за политиката - да се борим срещу хора, които не са ни симпатични", коментира Дончев.

Не знам за опозицията, но представителите на управляващите демонстрират уплаха, като коментират текста. Притеснени са от него, защото той има потенциал да се използва за саморазправа не само с политически противници, но и партньори, каза още Дончев.

Когато изчетох за първи път текста, реших, че е зле скалъпена шега. Оказа се, че не е такава, допълни той.

Според ГЕРБ няма нужда от КСНС за Северна Македония, защото няма промяна в позицията. Но няма проблем всеки орган да обсъжда темата колкото и пъти иска, по-същественото е да няма отстъпление от българската позиция, утвърдена и от Народното събрание, коментира Дончев.