Дончев: Лято ще има (НА ЖИВО)

Политика
13:05 - 05 Май 2020 (обновена)
4177
Дончев: Лято ще има (НА ЖИВО)

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви очаквания, че летен сезон ще има и призова косвено опозицията и част от коалиционните партньори да отправят предложения за излизане от коронакризата само, ако са готови и те да участват в работата по решенията.

"Въпросът не е кой изглежда по-симпатичен на хората за провежданите политики. Защото разликата между нас и другите, че ние носим отговорност за изпълнението им", отсече Дончев. И перифразира Йохан фон Гьоте: 

"Предложения можеш да даваш само за работа, в която смяташ да участваш". 

Дончев излезе на брифинг в Министерския съвет с новината, че решение за туризма все още не е взето. Причината - кабинетът и коалиционните партньори все още нямат яснота какъв летен сезон ще има у нас, предвид епидемията. "Ще разработим няколко алтернативни хипотези. Има свръхоптимистичен - за начало на сезона през юни, но има и най-черен вариант - сезон изобщо да няма", призна вицепремиерът. 

Но обяви, че няма съмнение, че трябва да се окаже подкрепа на този сектор. И добави, че все пак летен сезон под някаква форма ще има. 

"Ограничения в средствата за строителство няма да има", категоричен бе той. Ще бъдат отпуснати и пари за ВиК сектора, което дава допълнителни възможности за работа. Дончев благодари за консенсуса по различните въпроси с коалиционните партньори. А големият спор бил за безплатните ваучери за почивки това лято. "Какво правим с богатите?", попита реторично той. 

Попитан за намаляването на ДДС-ставките в ресторантьорския и туристическия сектор, Дончев отсече, че както е посочено в платформата на кабинета: "Данъци няма да се променят" и добави, че не виждал и причина това да се случва.

На въпроса за загубите в икономиката досега и какви са очаквания, той каза, че все още е твърде рано да се каже. "И световната общност няма идея какво ще се случи в следващите месеци. Всичко зависи и от здравните показатели", напомни той. А разликите били в пъти понякога. България се готви за най-лошото, но се надява да се случи най-доброто. 

А по темата за самия коронавирус и изчисленията на европейската здравна служба, че само България продължава да катери кривата за разпространение на инфектираните, вицепремиерът похвали усилията на НОЩ и здравните власти, както и МВР за ограниченията на карантинираните и опазването на здравите. "След 13 май нямаме нужда от извънредно положение. Логиката ни е, че икономиката и социалният живот трябва да работят с минимум ограничения с уговорката да следим данните за заболяването ден по ден", каза Томислав Дончев. 

Вицепремиерът съобщи още, че отварянето на детските градини в Европа не е масово и България ще изчака няколко дни, за да види какво ще се случи в другите страни. "Ако има следваща мярка, това ще е тази", каза той. И призова бизнеса - който има клиенти и производство, да работи, но при спазване на всички санитарни мерки.