Дончев призна: Има гняв и ме боли, че не сме си свършили работата

Вицепремиерът разкри, че министрите били дълбоко обидени на обръщението "мутри"

Политика
18:18 - 15 Юли 2020 (обновена)
2036
Дончев призна: Има гняв и ме боли, че не сме си свършили работата

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че има сериозно натрупан обществен гняв и че действително има поводи за протест. "И да, боли ме, защото това означава, че не сме си свършили работата", каза той в ефира на Би Ти Ви. И добави трите възможни сценария оттук нататък - исканата от демонстрантите оставка на кабинета, създаването на ново правителство в рамките на 44-я парламент и оставане на настоящата власт. 

На него обаче му изглежда, че има заинтересовани лица, които да създадат голям проблем на протестите, но не отрече и че има спонтанна гражданска енергия. "Всеки, който твърди, че има само едното, означава, че не схваща цялата картина", изтъкна Дончев.

Разкри още и че министрите от кабинета "Борисов 3" били дълбоко обидени от това, че ги наричали с прозвището "мутри", но отказа да генерализира какъв е социалният статус на отправящите това обръщение по площадите. "Гледам репортажите. Там е пълно с абсолютно нормални хора. Не означава, че няма от останалите. Нормални хора не се опитват да щурмуват сградата на Народното събрание и Министерски съвет", предупреди той.

Във връзка с информация в медиите за санкции, свързани с енергийни проекти, Дончев отговори: "Очакваме по-късно тази вечер това решение, което ще бъде взето във Вашингтон да бъде оповестено. От информацията, с която разполагаме, е ясно това, че ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в строителството на "Турски поток". Това е възможно да се отнася към нас, но е напълно възможно и да не се отнася", каза още Дончев.

Според него АЕЦ "Белене" не може да бъде изградено без руско участие. "Дори да участват други компании няма как да се случи без конструктура на реактора", допълни още Дончев.

Във връзка със забраната от страна на премиера министър Данаил Кирилов да поства във "Фейсбук", Дончев се пошегува: "Политическите фигури са с ограничени граждански права". Според него е редно политиците да бъдат малко по-смирени и внимателни.