Дончев за бюджета: Президентът не помни какво е казал през април

Политика
16:50 - 27 Октомври 2020
3776
Дончев за бюджета: Президентът не помни какво е казал през април

Не е хубаво да се шегуваме по време на пандемия, но имаме куп болести – политическа дислексия и амнезия. Даден политически представител не помни какво е казал преди няколко месеца. Това заяви на брифинг в МС вицепремиерът Томислав Дончев по повод критиките на президента Румен Радев към бюджета. 

През април имаше призиви за помощи за компании, семействата, служителите. Призиви за повече подпомагане. Когато армията от безраотни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношения между президентството и изпълнителната власт, отсече Дончев.

Какво разоряващо има в бюджета? Когато се натрупват пандемична, икономическа и социална криза, единственият който може да помогне, е държавата. И тя влиза в тая функция. Правим всичко, за да стигнат мерките бързо до всеки, увери той.   

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС", каза още вицепремиерът. 

Експерт от здравното министерство заяви, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект". 

Според направеното предложение на правителството бюджетът за 2021 г. предвижда най-много да са разходите в социалната сфера - увеличение на минималната заплата с 40 лева - до 650, детски надбавки за всяко дете и 12 лева обезщетение за безработица. Промени ще има и при пенсиите - минимална ще скочи до 300 лева, а максималната ще стане 1440. Предвиден е и 5% бюджетен дефицит.

Експерт от министерството на финансите допълни, че в условията на криза бюджета води антициклична политика. "Дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите", каза още тя. 

"За 2020 г. и 2021 г. мерките ще бъдат на стойност 2.5% от БВП", обясни Дончев. 

От министерството на земеделието заявиха, че с бюджета ще се гарантира запазването на доходите на земеделските производители. "За тази година плащанията ще достигнат 1,7 млрд. лева и са осигурени 400 млн. лева за преодоляване на кризата". 

Министърът на образование Красимир Вълчев заяви, че бюджета има безпрецедентен ръст на разходите в образованието. "Чухме, наливаме средства в нереформирани сфера, че са безсмислени. На всички тези икономисти и политици им отговарям. Разходите на образованието са с най-голяма обществена възвръщаемост. Всички работещи в системата на образование ги обиждат твърденията, че системата е нереформирана", каза още той и допълни, че са извършени реформи във всички сектори.

„Бюджетът за 2021 година има две тревожни неща. Първото са огромните дефицити през тази и следващата година. Тази година дефицитът е абсолютно ненужен и едва ли не е нарочно направен. Бюджетът е леко хаотичен, тъй като много голяма част от мерките са сами за себе си“

коментира по-рано през деня пред БНР Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите и икономически експерт.

Според него е неприемливо да се допусне 5 млрд. лева дефицит за тази година, „при положение че бюджетът е в едно относително добро здраве“. В последните три месеца на годината да направиш такива непредвидени разходи, които и няма как да бъдат усвоени като средства, е една неясна игра. Ясно е, че при такъв тип харчене на пари, ефективността е последното нещо, което се гледа“.

"Това, според нас, е един от най-социалните бюджети, които някога сме имали. Имаме рекордно високи разходи над 50 млрд лв. Но в същото време този бюджет ще бъде много труден за изпълнение. Зависи от това дали ще се сбъднат предвидените макроикономически параметри от гледна точка на спада на растежа от едва 3%, ниската инфлация, как ще бъде овладяна медицинската криза, какъв ще бъде ефектът върху реалната икономика", коментираха пък от КНСБ проекта за бюджет 2021.