Донев и Нинова се сблъскаха за доходите

Соцлидерката пак захапа служебния кабинет за изтребителите и плаши, че народът ще зъзне

Политика
10:26 - 11 Ноември 2022
2863
Донев и Нинова се сблъскаха за доходите

Премиерът Гълъб Донев и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в спор в парламента за политиката по доходите, провеждана от служебния кабинет.

Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, изтъкна Донев.

"Една дългосрочна политика, каквато трябва да бъде политиката по доходите, трябва да се разработва, да се формира и да се изпълнява от редовно правителство. За това към настоящия момент служебното правителство не формира политика, няма право да формира политика по доходите", заяви Донев.

Нинова изрази несъгласие и от парламентарната трибуна се обърна към българските граждани: "Уважаеми български граждани, според служебния кабинет не може да се прави дългосрочна политика за увеличаване на доходите през 2023-та, но може да се прави дългосрочна политика до 2030-а за закупуване на още 8 самолета Ф-16 и 10 "Грипен"".

В Министерството на труда и социалната политика се разработват различни варианти по отношение на минималната работна заплата, която да бъде предложена на бъдещия редовен кабинет, съобщи Донев.

"Още от август месец Министерството на труда и социалната политика е започнало работата по разработване на различните варианти за размери на минимална работна заплата, които да предложи за решение на редовен кабинет, който да определи политиката по доходите на държавата", обясни премиерът.

В отговор Нинова заяви: "Да допуснем, уважаеми колеги и български граждани, че не съставим правителство. И какво? Заради това, че служебният кабинет не предлага увеличение на заплатите и на доходите, може до юни месец да оставим българския народ на студ и глад".

Тя изнесе данни за увеличаване в състава на директорските съвети на дружества към Министерство на икономиката и индустрията.

"Държавната консолидационна компания – от 4 на 7, " Ел Би Булгарикум" – от 3 на 5, "Монтажи" – от 3 на 5, и да не продължавам нататък", заяви лидерът на БСП.

Донев заяви, че се съмнява в коректността на данните и посъветва Нинова да зададе въпрос към ресорния министър.

Снимки: Агнес Методиева