Донев смята, че може да има редовен кабинет

Служебният премиер не казва дали е готов да оглави следващо правителство

Политика
13:44 - 29 Ноември 2022
1054
Донев смята, че може да има редовен кабинет

Служебният премиер Гълъб Донев е оптимист, че в рамките на 48-то Народно събрание може да бъде сформирано редовното правителство. "Вярвам в разума и отговорността на Народното събрание да обедини своите усилия около сформирането на парламентарно мнозинство и коалиция, която да работи за всички проблеми, стоящи пред българските граждани", заяви пред медиите той след изслушването си в пленарната зала на парламента.

И в двата варианта обаче - да има правителство, или пък такова все пак не бъде съставено, служебният кабинет е готов да изпълнява задачите си, подчерта Донев.

Дали е готов отново да заеме премиерския пост, правителственият ръководител обаче не отговори. "Това е в компетенциите на президента", избегна директен отговор на въпрос на News.bg той.

Министър-председателят коментира и изповядваната от подчинените му министри теза, че България може да изнася продукти, произведени от "Лукойл Нефтохим" на база руски нефт. Аргументът - освен бензин и дизел се произвеждат и редица други продукти, които се изнасят за трети страни, като при забрана за експорт следва въпросните продукти да се складират, за което няма капацитет.

"Получава се един нонсенс, защото рафинерията ще спре да работи заради това, че ще се задръсти от продукти, които няма къде да се реализират", посочи Гълъб Донев.