Допълнително финансиране на общините обещаха министри

Кметовете ще обжалват глобите за мръсен въздух заради отопление с твърдо гориво

Актуални новини
18:22 - 13 Февруари 2019
1580
Допълнително финансиране на общините обещаха министри

В дискусионна среща в Монтана, организирана от Националното сдружение на общините в България и проведена паралелно с общото събрание на организацията, кметове и министри са обсъдили важните теми, по които ще си взаимодействат през годината, като основните акценти са били усвояването на европейски средства и промените в законодателството, свързано с местната власт. 

С министъра на регионалното развитие Петя Аврамова кметовете са разисквали финансовите корекции, наложени им по проекти по програмата за „Региони в растеж”. Близо 1000 възражения и сигнали са подадени до управляващия орган. Друга гореща тема е финансирането и поддръжката на общинската пътна мрежа. Само шест кметове на общини са поискали да получат участъци от републикански пътища и да ги поддържат. Сред тях са Варна, Челопеч и Белица.

Очакваното намаляване на европейското финансиране по програмата за развитие на селските райони земеделският министър Румен Порожанов обещал да компенсира с държавен ресурс. Ще се промени начинът за подбор на проекти.

Пред министър Нено Димов кметовете са изразили решимостта си да обжалват всички глоби за замърсяване на въздуха, които ще им бъдат налагани след промените в нормативната база. Общинските власти не носят пряка отговорност за това, че хората се отопляват с твърдо гориво и карат стари автомобили, акцентира кметът на Монтана Златко Живков. По оперативна програма „Околна среда” няма загуба на средства. Това е една от най-важните програми за общините, заедно с „ Региони в растеж”.

Пред министъра на труда и социалната политика Бисер Петков кметовете са поставили въпроса как ще продължи програмата, чрез която общините осигуряват лични асистенти за стари хора и хора с ТЕЛК. Тя приключва през септември. Кметовете настояват държавната власт по-скоро да уточни нормативната уредба за тази социална дейност.