Дори инквизицията простила на телепорт

През 1593 г. войник се пренася незнайно как от Филипините в Мексико

Мистика
20:00 - 02 Април 2020
4415
Дори инквизицията простила на телепорт

Невероятната история на Гил Перес се разпространява от няколко месеца в медии на двата американски континента. Перес е задължан вечерта на 24 октомври 1593 г. на площада на Мексико Сити. Войници от охраната на местния губернатор го виждат, че обикаля като изгубен, арестуват го и го отвеждат при капитана.

Първото подозрение е, че е шпионин. Но след като чува разказа му, капитанът вика на помощ представители на светата инквизиция. Войникът твърди, че се казва Гил Перес и служи в испанската охрана на губернатора на Манила, Филипини, където е бил сутринта. Мъжът наистина бил облечен в испански военни дрехи.

Призован е да не влиза в грях и да каже истината, но Перес се заклева, че сутринта е бил в Манила, където се преоблякъл след денонощно дежурство и уморен, опрял чело на колоната на управителния дворец. За миг заспал и се събудил, но тогава се видял на непознато място, заобиколен от непознати хора.

Перес бил подложен на изтезания, но той нито за миг не се отказал от показанията си. Отново се заклел, че всичко, което казва, е самата истина. Добавил, че сутринта, когато свършвало дежурството му, дошла новината за смъртта на генерал-губернатора на Филипините Гомес Перес Дасмаринхас. Разказал още, че в началото на октомври 1593 г. испанският губернатор предприел военна експедиция до Молукските острови. За да увеличи числеността на своя отряд, Дасмаринхас заповядал да освободят китайските роби-гребци в галериите, да ги въоръжат и им обещал свобода след победата.

Освободените роби се държали добре два дни, а на третата се разбунтували, убили Дасмаринхас и хората му с брадви, пленили кораба и избягали. Инквизиторът Гаспард де Сан Августин съвестно записвал всички тези „глупости“ в протокола за разпит на Перес. Тъй като мъжът не се отказал думите си, не се изповядал дори след мъчения, той бил обвинен в дезертьорство. Всъщност, войникът наистина напуснал, но след като свършила смяната му в Манила. Започнало ново разследване с нови разпити. Гил Перес имал късмата нито да бъде изгорен на клада като магьосник, нито да умре като роб-гребец на някой кораб.

В края на декември същата година в Мексико Сити пристигнал кораб от Филипините. Капитанът на галеона потвърдил смъртта на дон Гомес Перес Дасмаринхас в резултат на въстанието на неблагодарните китайски галеристи. Нещо повече, един от корабните офицери разпознал Гил Перес като истински достоен войник-пазач на филипинския губернатор и го обявил за предан син на Католическата църква, и верен слуга на испанския крал. Обвиненията срещу войника били свалени, Перес бил освободен и се варнал с кораба в Манила.

Историята е повече от невероятна. Като доказателство за нея се пазят в държавния архив на Мексико записите от разпитите на испанския войник.