Дориан остави половин милион без ток в Канада (ГАЛЕРИЯ)

Стихията повали дървета, за щастие не взе жертви

Актуални новини
09:21 - 08 Септември 2019 (обновена)
3909
Дориан остави половин милион без ток в Канада (ГАЛЕРИЯ)

Около половин милион души в Канада останаха без електричество заради Дориан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ураганът връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада снощи на 24 км южно от Халифакс, Нова Скотия, град с около 400 000 души население.

Последната информация на Националния център по ураганите на САЩ от 23 ч. снощи американско време беше, че посттропическият циклон е на 97 км южно от Магдаленските острови с максимални постоянни ветрове от 145 км/ч.

Метеоролозите очакват Дориан да предизвика опасен щормови прилив в някои части на залива Сейнт Лорънс, Югозападен Нюфаундленд и Източна Нова Скотия. Той се движи в посока север-североизток със скорост 42 км/ч.

Стихията повали дървета, наруши електроснабдяването и отнесе голям строителен кран в центъра на Халифакс, столицата на провинция Нова Скотия, предаде Ройтерс.


Правителството ще разположи сили на армията, които ще помогнат да бъдат ликвидирани последствията от бурята, щом тя отмине, заяви в Туитър канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл. Властите в Нова Скотия призоваха всеки, който живее близо до брега, да се евакуира като предпазна мярка.


Окото на урагана се очакваше да мине над Халифакс към 1 ч тази нощ българско време. Над 300 000 души в провинцията са останали без електричество, заяви компанията "Нова Скотия пауър". Няма данни за пострадали при бурята.


"Безопасността на канадците е приоритет номер едно за нас и сме готови да помогнем на атлантическото крайбрежие на Канада при тази буря", написа в Туитър премиерът Джъстин Трюдо.