Дориан отне живота на 43 души (ГАЛЕРИЯ)

Канада обяви тревога заради урагана, Бахамите се възстановяват след невижданото бедствие

Свят
08:31 - 07 Септември 2019
3223
Дориан отне живота на 43 души (ГАЛЕРИЯ)

Жертвите на урагана Дориан на Бахамските острови станаха вече 43, предадоха световните агенции. Много хора продължават да се издирват и властите очакват броят на загиналите да се увеличи значително. Тридесет и пет от жертвите са на островите Абакос, а останалите са на остров Гранд Бахама.

Дориан връхлетя Бахамите като ураган от пета степен. После той се отправи към двете Каролини на източното американско крайбрежие и ги достигна като ураган първа степен. Сега се е насочил към атлантическото крайбрежие на Канада, където е очакван тази вечер.

Същевременно канадските власти издадоха предупреждение за приближаващ ураган заради урагана Дориан. Тревогата е издадена за остров Принц Едуард и югоизточната част на провинция Нова Скотия, предаде Франс прес.


Междувременно хубавото време се завърна в град Чарлстън в Южна Каролина, където Дориан донесе бурни ветрове в четвъртък. Тогава беше прекъснато електроподаването за 200 000 домакинства. За кратко вчера ураганът премина през сушата на архипелага Аутър банкс в Северна Каролина, който беше засегнат от урагана Флорънс миналата година, допълва Ройтерс.


Блокирани от урагана се оказаха 800-те жители на остров Окракоук край бреговете на Северна Каролина. Там токът беше прекъснат, а хеликоптери на Националната гвардия започнаха да докарват служители на спешните служби за оценка на щетите от стихията. Засега няма данни за загинали и ранени там, но се говори за големи наводнения, предаде Асошиейтед прес. В Северна Каролина без ток заради Дориан са все още 130 000 домакинства.


На Бахамските острови продължава операцията по възстановяване от урагана и издирване на безследно изчезнали хора, предаде Франс прес. Стихията беше от категория пет, когато се задържа на архипелага с ветрове със скорост над 250 километра в час. Бедствието, което ураганът причини, е невиждано за архипелага. 

Американски военни самолети ще доставят помощ на Бахамите, допълва Асошиейтед прес. Сенаторите от щата Флорида Марко Рубио и Рик Скот и губернаторът на щата Рон Де Сантис пътуваха с американската брегова охрана до Бахамите, за да видят какви са щетите от урагана. Рубио похвали частните усилия за подпомагане на архипелага, но допълни, че само военнотранспортна техника ще може да докара огромното количество вода, храна, гориво и лекарства, от което имат нужда островите.


Според ООН 700 000 души имат нужда от незабавна помощ на Бахамите. Организацията обяви, че в идните три месеца за там ще бъдат пратени 85 тона продоволствия, допълва Франс прес.