Дориан уби 20 души (Галерия на опустошението)

Ураганът продължава да вилнее на Бахамите

Актуални новини
07:55 - 05 Септември 2019
3025
Дориан уби 20 души (Галерия на опустошението)

Жертвите на урагана Дориан на Бахамските острови вече са 20, съобщи министърът на здравеопазването Дуейн Сандс, цитиран от Франс прес и ТАСС. Сандс отбеляза, че спасителните операции и претърсването на наводнените къщи едва са започнали. По последни данни Дориан е разрушил или повредил около 13 000 сгради на Бахамските острови. Обширни райони са под вода. На въздушни снимки се вижда, че някои райони са напълно опустошени от наводненията и бурните ветрове, отбелязва ДПА.


Отслабнал, но все още представляващ смъртоносна заплаха, ураганът продължава по пътя си на север по югоизточното крайбрежие на Съединените щати, предаде Асошиейтед прес.


Милиони хора получиха нареждане да се евакуират, на фона на прогнозираните наводнения заради проливните дъждове и големите вълни.


Ураганът, който бе достигнал максималната пета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, отслабна до втора категория. Скоростта на съпътстващите ветрове надхвърля 176 км/ч, съобщи ТАСС.


Малко по-късно обаче ураганът отново набра сила и вече е от трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи американската метеорологична служба, цитирана от Франс прес.


Към 3 ч. по Гринуич (6 ч. българско време) Дориан се е намирал на около 170 километра южно от град Чарлстън, щата Южна Каролина, и се придвижва с 11 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 185 км/ч.