Досегашните шефове във ВМЗ: Нинова е дълбоко заблудена

Топ
15:53 - 06 Юни 2022
2242
Досегашните шефове във ВМЗ: Нинова е дълбоко заблудена

Само три дни след като Държавната консолидационна компания (ДКК) освободи ръководството на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот (ВМЗ) с мотива, че за три месеца е допуснало загуби от над един милион лева, от съвета на директорите на компанията обвиниха, цитирани от "Дневник", вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, че е излъгала за състоянието на компанията.

Смяната на борда на държавната оръжейна компания бе обявена от Нинова в петък, а посочените причини за това бяха влошеното ѝ финансово състояние, отказ да бъде изплатен държавен дивидент, както и и разпродажба на имущество - без за това да е било уведомено ръководството на ДКК, чието дъщерно дружество е ВМЗ - Сопот.

Според становище на уволнения борд на директорите на оръжейните завод Корнелия Нинова е била "заблудена и въвлечена в интрига".

В разпространения текст се твърди също, че Нинова "е много далеч от истинските факти за реалното състояние на дружеството", а самите те са дискредитирани от сегашното ръководство на ДКК заради кадровата му политика.

Според Корнелия Нинова влошеното финансово състояние на ВМЗ - Сопот, е първата причина за смяната на ръководството на дружеството. По време на пресконференцията си, дадена в петък, тя обяви, че предприятието е завършило 2021 година с печалба от над 3 млн. лв., но още през първото тримесечие на т.г. реализираната загуба е в размер на 1 млн. лв.

От освободения съвет на директорите на компанията обявиха, че данните, изнесени от Нинова в петък, не отговарят на истината.

"За първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева, пише в разпространения днес текст. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на ВМЗ за над 30 млн. лв., които предходни ръководства са отлагали. Към днешна дата дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация", пише в позицията си бившето ръководство на ВМЗ. В становището се твърди също, че до края на годината плащанията по договори ще бъдат няколко пъти повече и всичко това е известно на Държавната консолидационна компания и буди недоумение защо на ръководството на икономическото министерство е предоставена грешна информация.

Втората причина за смяната на ръководството на ВМЗ, посочена от Корнелия Нинова в петък, е отказът да бъде изплатен дивидент на държавата за 2021 г.

Според решение на Министерския съвет държавните дружества трябваше да приведат в бюджета 100% от дивидента си до края на април. Ръководството на ВМЗ - Сопот, обаче отказало да го направи. "Въпреки многократните писма, изпратени от ръководството на ДКК до ВМЗ - Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", каза Нинова.

Днес от съвета на директорите на дружеството заявиха, че ако това е сред мотивите на вицепремиера да го освободи, "то тя следва освободи съвета на директорите на Държавната консолидационна компания", а не този на ВМЗ. Още на 20 април т.г. годишния финансов отчет е изпратен за одобрение на консолидационната компания. От тогава до този момент становище не е дадено, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет, тъй като по закон принципалът (в лицето на ДКК) дава санкцията за това".

Третата причина, заради която Корнелия Нинова поиска в петък освобождаването на съвета на директорите на ВМЗ - Сопот, бе, че той е започнал да продава обособени части от дружеството, сред които почивна база "Чевира" в Старосел, хотел в Сопот, сгради, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново, и т.н. Според Нинова продажбите били спрени, след като ДКК разбира за действията на дъщерното си дружество и неговото ръководство.

"Всъщност в решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова отколкото сегашният съвет на директорите на ВМЗ, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г., пише в разпространеното днес становище. В този период Корнелия Нинова е била народен представител и най-вероятно от справките на парламента може да се проследи как и дали е гласувала за това решение. Нещо повече, с изпълнението му е натоварена Агенцията за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на ВМЗ. Никога настоящият съвет на директорите не само не е вземал подобни решения, но и дори не е разглеждал подобни въпроси."

В заключение от съвета на директорите на оръжейния завод в Сопот днес изразиха съжаление, че "вицепремиерът Нинова е заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството".

От директорския борд на дружеството твърдят, че са хора с дългогодишен опит, които нямало да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин заради кадровата политика на сегашното ръководство на Държавната консолидационна компания. Членовете му изразяват и тревога от това, че в момент, в който са възложени рекордни по обем договори на държавния завод, се предприемат действия, които могат да блокират дейността на дружеството и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници.

"Ще направим всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на ВМЗ, защото най-важни са работещите в него", пише в становището на съвета на директорите на ВМЗ - Сопот.

Междувременно днес двата синдиката в завода - КНСБ и КТ "Подкрепа", разпространиха писмо, в което изразиха недоволството си както от смяната на досегашното ръководство на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот, така и от твърденията на Корнелия Нинова. От синдикатите предупредиха, че обмислят протести, а от местната администрация в Сопот също изразиха несъгласие с промените в съвета на директорите на държавното дружество.