Доста чужденци купуват в Кипър

Скок в продажбите на недвижими имоти отчита за 2023-а

Новини
17:01 - 07 Януари 2024
8422
Доста чужденци купуват в Кипър

16-годишен скок в продажбите на недвижими имоти отчита Кипър за 2023 г. От строителния бранш призоваха правителството да ограничи през тази година търговете за инфраструктурни проекти, за да се подпомогне решаването на жилищния проблем.

Пазарът на недвижими имоти в Кипър е във възход, като продажбите през изминалата година са достигнали най-високото ниво след 2007 г., показват данните, обявени от поземления регистър.

Подадените в него документи за сделки са с 16% повече от 2022-ра и надхвърлят с над 50% успешната предпандемична 2019 г.

Най-големият ръст - от 33%, е регистриран в град Ларнака. 45% от купувачите са чужденци.

Положителната тенденция в сектора продължава въпреки финансовата и икономическа несигурност, предизвикана от геополитически причини, отбелязаха експерти.

В същото време Федерацията на асоциациите на строителните предприемачи и водещи фирми в бранша предупредиха, че огромният брой обявявани търгове за благоустройство и инфраструктура, главно по Плана за възстановяване и устойчивост, засилва жилищната криза.

Те призоваха правителството да намали през тази година новите проекти, които пуска на пазара, тъй като той е "достигнал границите на производствения си капацитет".