Достъпът до системата за преброяване - пак мисия невъзможна

Новини
10:00 - 09 Септември 2021
3740
Достъпът до системата за преброяване - пак мисия невъзможна

Електронната система за преброяване отново е в срив. В следващите часове достъпът до електронната система "Преброяване 2021" и всички системи и сайтове на Националния статистически институт ще бъде затруднен или невъзможен, съобщават от института.

Проблемът е в поредица атаки тип "Отказ от услугата" с трафик над 250 гигабита в секунда. Екипи от отговорните институции предприемат технически и технологични мерки за възстановяване на услугите. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, съобщават от НСИ, като се извиняват за причиненото неудобство.

Вчера вечерта от НСИ изпратиха същото съобщение - че достъпът до електронната система "Преброяване 2021" и всички системи и сайтове на Националния статистически институт (НСИ) ще бъде затруднен или невъзможен.

Сайтът за преброяването се оказа блокиран вчера

Две хакерски атаки е имало в първия ден от преброяването, когато данните се попълват онлайн, съобщи вчера зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева, цитирана от Би Ти Ви.

Първата е била вчера около 11 часа с източник Швеция, а втората е засечена към 19.30 часа и е идвала от Китай. И в двата случая системата за преброяване не е спирала напълно, но е имало затруднения при въвеждането на данните, тъй като е генериран паразитен трафик. При вечерната атака той е бил седем пъти по-силен от сутрешната.