Достатъчни са 150 грама месо на ден, избягвайте червеното

По-безопасни варианти са птичето месо или младото агнешко

Здраве
13:40 - 28 Април 2022
2333
Достатъчни са 150 грама месо на ден, избягвайте червеното

Месото съдържа протеини от животински произход, които са ценен източник на незаменими аминокиселини за човешкия организъм, но не е необходимо да се консумира в големи количества.

„Средно 15% от дневния прием на калории трябва да са протеини. Достатъчни са от 50 до 150 грама месо на ден“, смята Андрей Бобровски, диетолог, кандидат на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

Не всички месни продукти са подходящи за ежедневна консумация, продължава специалистът. Някои видове месо съдържат голямо количество мазнини, които са вредни за организма.

„Необходимо е да се намали количеството на месото, което съдържа лоши мазнини - по правило това е червеното месо (говеждо, свинско, овнешко). Препоръчително е да се яде от веднъж седмично до веднъж месечно.

Колкото повече червено месо има в храната, толкова по-кратка е средната продължителност на живота. Лошите мазнини могат да причинят атеросклероза, инсулт и инфаркт, а продуктите от храносмилането на месото действат токсично на чревната лигавица, което увеличава вероятността от рак“, предупреждава Бобровски.

По-безопасни варианти са птичето месо или младото агнешко.

Ежедневната консумация на каквото и да е месо не се препоръчва за хора над 60-годишна възраст, допълва диетологът. Рибата, морските дарове, гъбите и тофуто могат да бъдат допълнителни източници на аминокиселини за тях.

„Има един израз: „Гъбите са горско месо“. Аминокиселините в гъбите са по-пълноценни, отколкото в други растителни храни, но наистина можете да замените месото само чрез комбиниране на гъби и сирене тофу на соева основа. Комбинацията от гъби и соя може да замени месото в някои дни. Трябва да обърнете внимание и на рибата и морските дарове, където протеините са почти идентични с тези в месото“, заключава Бобровски.