Доставчикът на газ за германския град Кьолн удвоява цените

Поскъпването ще важи за клиенти, които нямат договори на фиксирана цена

Новини
17:31 - 02 Август 2022
2866
Доставчикът на газ за германския град Кьолн удвоява цените

Германската компания за комунални услуги „Райненерги“ (Rheinenergie), енергиен доставчик на град Кьолн, заяви, че цените за някои нейни клиенти ще се удвоят от 1 октомври поради 450-процентов скок в разходите ѝ за доставка на газ.

Това информира Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията.

Намаляването на количествата газ, получавани от Русия, принуди доставчиците на енергия в цяла Европа да закупуват синьото гориво на значително по-високи пазарни цени. „Райненерги“ съобщи, че повишава цените на природния газ до 18,30 евроцента за киловатчас спрямо сегашните 7,87 евроцента.

„В апартамент в Кьолн с годишно потребление, възлизащо на 10 000 киловатчаса, разходите за година ще се увеличават до около 2002 евро (спрямо около 960 евро сега)“, се посочва още в изявлението.

Увеличението на цените ще важи за клиенти, които нямат договори на фиксирана цена, обясни компанията пред Ройтерс.

Миналия месец германското правителство обяви такса за всички потребители на газ от октомври. Тя не се включва в новите обявени цени. Таксата ще бъде наложена на всички клиенти, включително тези, които ще получат увеличение на цените от 1 октомври.

Миналата седмица икономическият министър Роберт Хабек каза, че таксата ще възлиза на между 1,5 евроцента и 5 евроцента на киловатчас, което означава, че

четиричленно домакинство може да се сблъска с допълнителни разходи до 1000 евро годишно.

Министерството на икономиката отказа да коментира обявеното от „Райненерги“ повишаване на сметките, но говорител на ведомството заяви: „Вярно е, че цените на газа и енергията са се повишили значително от началото на руската война (в Украйна)“, както и че разходите за компаниите доставчици "също се увеличават в резултат на това“.

Цените на централното топлоподаване в Кьолн също ще се увеличат, достигайки около 705 евро за средноголям апартамент в сравнение с досегашните 407 евро на година.