Доставиха бързи тестове за училища и детски градини в Бургас

Новини
18:18 - 19 Октомври 2020
2346
Доставиха бързи тестове за училища и детски градини в Бургас

Първите доставки на бързи тестове за училища и детски градини в Бургас пристигнаха и вече са доставени в лекарските кабинети. Местната власт продължава с предприетата инициатива преди седмица да обучава медицинския персонал да прави бързи тестове, предаде БГНЕС.

Марияна Личева е медицинска сестра в Бургаско училище. Минава обучение, за да може прави бързи тестове на децата.

Обучението беше с бързи антигенни тестове със секрет от носоглътката, беше ни показано, разгледахме тестовете, каза Личева.

Тестовете ще улавят грип от тип А и Б, както и COVID за време от 2 до 7 минути, като пробите се взимат безболезнено. При положителна проба незабавно се уведомява личният лекар и РЗИ, които трябва да направят потвърдителен PCR тест.

Тестовете ще се взимат на ученици и персонал в училища и детски градини, когато имат симптоматика, когато се взимат тестове от деца било те ученици или в детска градина задължително ще бъде след вземане информирано съгласие от родителя и в присъствието на самия родител, заяви Мария Динкова -експерт здравеопазване към Община Бургас.

Ученици навършили 18 години могат да дават сами съгласие за манипулацията при нужда.

Важно е да се знае, че с този бърз тест се спестява времето, през което могат да се отчетат положителните резултати, за да може ако има проблем бързо да се осъществи карантината, да се уточни кръгът на лицата, които са в контакт, каза Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Образование”.

Обучението на медицински персонал в училища и детски градини ще продължи и през следващите седмици.