Достоен българин: Сиракът Илия Савов върна раница с пари

Общество
15:50 - 05 Юни 2020
2600
Достоен българин: Сиракът Илия Савов върна раница с пари

Илия Савов от Смолян, израсъл като сирак по социалните домове, е един от номинираните в кампанията „Достойните българи“.

Илия работи от ранни детски години, израсъл е в немотия, но не се почуди дали да върне парите, които намира. В рамките на година, младият мъж попадна на големи суми пари и издири собствениците им. Първият път върна спестяванията от хиляда лева на възрастна пенсионерка, която ги изтеглила за зимата.

Няколко месеца по-късно, през есента на 2019 г., Илия намери раница с лични документи, огромна сума над 7500 лв., 9 дебитни карти и листчета с пин кодове, но отново издири собственичката, която загубила раницата по време на авто шоу в центъра на Смолян. Жената го „почерпи“ със 100 лв., но Илия пък ги дари за момче, което има нужда от пари за операция след тежка катастрофа.

Това е поредното добро дело на Илия. Миналата година той намери загубено портмоне с 1000 лв, което върна на възрастна жена. "Аз съм израснал в Детски дом, кръгъл сирак съм, научен съм на честност. И преди ми казваха, много ми казваха: "Лийка, защо, защо върна портмонето?", викам "Бе, как така защо, бе хора?"