Дотук опря: БСП иска сваляне на украинското знаме от Столична община

Куриози
13:55 - 05 Октомври 2022
2932
Дотук опря: БСП иска сваляне на украинското знаме от Столична община

Да се свали знамето на Украйна от фасадата на Столичната община, поискаха ни в клин, ни в ръкав общински съветници от БСП и "Патриоти за София". Докладът им бе разгледан днес в комисията по култура и образование преди да се гласува на сесия на Столичния общински съвет (СОС).

Националният флаг на Украйна бе окачен на общината до знамената на България, Европейския съюз и Столичната община на 21 април с решение на СОС от 7 април. Срокът, който бе поставен - знамето да се вее до завършването на войната.

"След като изминаха пет месеца е време украинското знаме да бъде свалено..., защото няма налице обявена официално война", изтъкват в доклада си вносителите Иван Мечков и Иван Виделов от БСП, Борислав Иванов от "Атака" и Владимир Митов от ВМРО. По тази причина нямало как да завърши нещо, което реално не съществува (войната), оспорват те формулировката на СОС. Други аргументи в доклада им са: "София не е столица на Украйна; моралната и материална подкрепа, която оказва България не може да трае неограничено".

На 5 май преди обяд активисти на "Възраждане" необезпокоявано свалиха знамето от фасадата на общината. Те докараха камион с подвижна вишка, а охраната на общината не предприе действия да ги възпре. По-късно бе окачено друго знаме на Украйна.

Докладът да бъде оттеглен, препоръча д-р Антон Койчев от ГЕРБ на заседанието на комисията по култура. Михаил Паргов от "Демократична България" отбеляза, че "мотивите са несериозни - нямало война".

Учудващо обаче вносителите отказаха да спорят по темата. "Да не влизаме в спорове, нека всичко да се обсъди на сесията (на общинския съвет)", поиска Иванов, който е зам.-председател на СОС. Социалистите на заседанието също настояха да няма разисквания.

В дневния ред на предстоящата сесия на СОС на 6 октомври (четвъртък) доклад за знамето на Украйна липсва. Точката вероятно ще бъде включена в последния момент като извънредна, предположиха от "Демократична България". Това е правомощията на председателя на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.