Довечера, преди "Панорама" - ще има ли цирк "Гешев" по БНТ?

През последните няколко седмици главният прокурор даде два брифинга, в които коментира атентата срещу него от 1 май

Политика
12:50 - 09 Юни 2023
6885
Довечера, преди "Панорама" - ще има ли цирк "Гешев" по БНТ?

Главният прокурор Иван Гешев се готви за обръщение към нацията, което да бъде излъчено от Българската национална телевизия тази вечер, за което Lupa.bg предупреди още вчера. По неофициална информация то ще е от 20:30 ч.
 
Гешев ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, председателят на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд  и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. 

Има обаче опция Главният прокурор да отложи поредната си изява и да изчака посещението си в Европарламента. Той ще бъде там във вторник, на 13 юни и се очаква да говори за "Барселонагейт". По ирония на съдбата 13 юни е и рожденият ден на главния герой на сюжета - Бойко Методиев Борисов.

Така обръщението би останало за четвъртък, но пък тогава се очаква ВСС вече да е освободил Гешев от поста.

През последните няколко седмици главният прокурор даде два брифинга, в които коментира атентата срещу него от 1 май, както и искането предсрочно да бъде освободен от поста.

Висшия съдебен съвет (ВСС) започна вчера по същество да гледа предложенията за освобождаването му – едното беше оттеглено. Обсъжданията и изслушванията продължиха почти до полунощ, но до решение така и не се стигна. Заседанието ще продължи на 12 юни.