Доживотен затвор за гейовете в Уганда

В допълнение към еднополовите сексуални отношения законът забранява насърчаването и подстрекаването към хомосексуализъм

Новини
18:26 - 22 Март 2023
2071
Доживотен затвор за гейовете в Уганда

Парламентът на Уганда прие закон, според който самоопределянето като ЛГБТ+ е престъпление и дава на властите широки правомощия да преследват угандийските хомосексуалисти, които вече са подложени на правна дискриминация и насилие от страна на обществото, предаде Ройтерс.

Повече от 30 африкански държави, сред които и Уганда, вече забраняват еднополовите връзки. Според правозащитната организация "Хюман райтс уоч" новият закон е първият, който обявява за незаконно самото идентифициране като лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

Поддръжниците на новия закон твърдят, че той е необходим, за да може да бъдат наказвани широк кръг от дейности, свързани с ЛГБТ+. Според тях те застрашават традиционните ценности в консервативната и религиозна източноафриканска държава.

В допълнение към еднополовите сексуални отношения законът забранява насърчаването и подстрекаването към хомосексуализъм.

За нарушения на закона се налагат строги наказания, включително смъртна присъда за т.нар. тежка хомосексуалност и доживотен затвор за еднополов секс. Според закона тежката хомосексуалност представлява еднополов секс с лица под 18-годишна възраст или когато е намесен ХИВ-позитивен, наред с други ситуации.

"Нашият създател Бог е щастлив от това, което се случва... Подкрепям законопроекта, за да защитя бъдещето на нашите деца", заяви депутатът Давид Бахати по време на дебатите по законопроекта.