Доживотен затвор за незаконно притежание на слонова кост в Уганда

Това е най-тежкото наказание в страната за посегателства върху дивата природа

Новини
15:46 - 21 Октомври 2022
1725
Доживотен затвор за незаконно притежание на слонова кост в Уганда

Съд в Уганда осъди на доживотен затвор мъж, хванат с близо 10 кг слонова кост, което е най-тежкото наказание в страната за посегателства върху дивата природа, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Паскал Ачиба беше осъден от Съда за стандартите, комуналните услуги и дивата природа в страната в четвъртък, след като беше подведен под отговорност за незаконно притежание на защитени видове, се казва в изявление на държавния орган за дивата природа на Уганда (UWA).

Ачиба беше арестуван през януари в предградие на столицата Кампала с две парчета слонова кост с тегло 9,55 кг.

Ръководителят на UWA Сам Мванда нарече присъдата „забележително постижение в борбата срещу незаконната търговия с диви животни“.

Бракониерството и незаконната търговия с диви животни са широко разпространени в Уганда, където полицията често изземва слонова кост, рога от носорози, люспи от панголин и други продукти от дивата природа.

Преди това Ачиба е излежал 18 месеца в затвора за притежание на четири парчета слонова кост, и затова сега е получил доживотна присъда, тъй като е „рецидивист“, се казва в присъдата, прочетена официално от председателя на съдебния състав.

През юли 2020 г. мъж, който се призна за виновен в убийството на Рафики - обичана в страната 25-годишна мъжка горила, беше осъден на 11 години затвор.