Доживотен затвор за полицая Венцеслав Караджов, разстрелял родителите си

Мъжът е изстрелял по майка си и баща си 8 патрона след спор за имот

Топ
17:51 - 27 Ноември 2020
1921
Доживотен затвор за полицая Венцеслав Караджов, разстрелял родителите си

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата „доживотен затвор“ за бившия полицай Венцислав Караджов, постановена от окръжния съд. Караджов беше признат за виновен, че на 15 май 2016 г. е застрелял родителите си – Божура и Цветан Караджови, в дома им на ул. "София" в града на тепетата. 

Според разследващите мотивът е бил въпросната къща. Караджов водел дело срещу майка си и баща си за нея и го загубил. Затова на фаталната дата ги убил с пистолет "Макаров". Оръжието така и не бе открито.

В мотивите си апелативните магистрати посочват, че престъплението, извършено от подсъдимия, е предумишлено, което се установява от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия преносим компютър. В паметта за посещаваните интернет сайтове е видно, че е била търсена и четена информация за отравяне с гъби, живак, с различни видове киселини. Датите на търсената информация съответстват на показанията на свидетели за засилена ексалация на напрежението между Караджов и родителите му след образуването на прокурорска преписка срещу полицая, както и в периода след постановяване на съдебния акт, с който са отхвърлени претенциите му за част от имота на ул. "София". Като доказателство по делото фигурира и запис на разговор между Караджов и майка му, от който става ясно, че я заплашвал с пистолет.

Апелативният съд смята, че от словестни заплахи Караджов е преминал към подготовка за убийство. Той многократно е търсил в интернет способи за умъртвяване на родителите си.

Убийството е с користна цел, тъй като подсъдимият е единствен син на Цветан и Божура Карджови и техен наследник. След тяхната смърт, съгласно Закона за наследството, той е щял да придобие всички техни права, включително спорния имот, уточняват магистратите. Той обаче не желаел да чака да починат.

"Убийството е извършено от подсъдимия с особена жестокост, което се установява от доказателствата по делото и заключението на комплексната трасологична, балистична и медицинска експертиза относно травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на нараняванията, посоката на изстрелите, положението на пострадалите и нападателя по време на изстрелите; момента на настъпване на смъртта", пише в мотивите на съда.

Караджов е изстрелял по родителите си общо 8 патрона. Според експертите, изготвили заключението на направената му комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, той е проявил коравосърдечност и безчовечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание.

При определяне на вида на наложеното на Венцислав Караджов наказание като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено единствено чистото му съдебно минало, а като отегчаващи – наличието на шест квалифициращи обстоятелства, при които е извършено деянието, лошите му характеристични данни, събрани за различните етапи от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите норми, когато те не са в негов интерес.

"Отношенията му с едни от най-близките му хора – неговите родители, надхвърлят рамките на нормални отношения между родители и син. Начинът на извършване на убийството се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв шанс да се спасят или поне да потърсят помощ", посочва съдът. В мотивите му се казва още, че действията на подсъдимия след извършване на деянието са били насочени единствено и само към прикриване на следите и опит разследването да бъде поведено в друга грешна посока, включително и факта, че в един продължителен период от време Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на семейството си.

Друго прието отегчаващо обстоятелство е фактът, че към момента на извършване на деянието подсъдимият Караджов е работел като полицейски служител. Съобразно своето образование и длъжност той е бил призван не само да спазва закона, но и да следи за неговото спазване от трети лица и да санкционира тяхното противозаконно поведение. Вместо това се е саморазправил със своите родители, чрез извършване на най-тежкото престъпление срещу личността, а именно убийство, заключава апелативният съд.