Доживотен затвор за украинец, помагал на Русия при атаките в Харков

Украйна
15:57 - 13 Ноември 2023
2534
Доживотен затвор за украинец, помагал на Русия при атаките в Харков

Украинец, обвинен, че е помогнал на руските сили да нанесат ракетни удари по сградата на Харковската областна администрация и по други обекти в Харков, бе осъден на доживотен затвор, предаде украинската новинарска агенция Укринформ, която се позовава на украинската главна прокуратура.

Съдът призна мъжа, роден в Харков, за виновен по обвинение в държавна измяна, в разпространяване на материали, в които се оправдават действията на руските сили, и в незаконно притежание на огнестрелни оръжия.

Мъжът е осъден на доживотен затвор, като съдът освен това постанови и конфискуването на цялото му имущество.

Прокуратурата доказа, че мъжът е събирал чувствителна информация за украинските въоръжени сили и инфраструктурата на в Харков от февруари до април миналата година, като е използвал методи на наблюдение, разговори с местни жители и документиране на данни. Мъжът е предавал информацията на руските сили посредством социална платформа, която е забранена в Украйна.   
 
На 28 февруари миналата година мъжът изпратил на Русия координатите на сградата на Харковската областна администрация. Предал и координатите на други обекти, които впоследствие били поразени от руските сили.

На 1 март миналата година руските въоръжени сили поразиха сградата на Харковската областна администрация в две ракети "Калибър", при което бяха убити 31 души, припомня Укринформ.