Доживотен затвора: Майка изоставя 16-месечното си дете , за да иде на почивка с гаджето за 10 дни (СНИМКИ)

Невръсното момиченце умира от глад и жажда

21:10 - 25 Март 2024
11547
Доживотен затвора: Майка изоставя 16-месечното си дете, за да иде на почивка с гаджето за 10 дни (СНИМКИ)

Писъците на 16-месечното детенце Джейлин отекват по тихите улици на Кливланд, САЩ, в нощта на смъртта му през юни, миналата година. Детето скимти и вие в продължение на дни, но никой не се притичва да й помогне. 

На 6 юни, миналата година, майка й - Кристел Канделарио, заминава на 10-дневна лятна ваканция и оставя малката Джейлин напълно сама в детска кошара с няколко бутилки мляко. На вратата на съсед има камера, която успява да запише честите писъци на 16-месечното дете, които започват малко след като майката заминава на почивка и продължават, докато тo умира. През това време Канделарио е на стотици мили в Пуерто Рико с мъж, твърдят властите в града. Тя дори публикува снимка в социалните мрежи от плажа по бански, докато е на почивка.  

Кристал на почивка в Пуерто Рико 

След няколко дни на плажа и още една спирка в Детройт, тя се връща у дома на 16 юни, за да намери дъщеря си мъртва след 10 дена в жестоки мъки на глад и жажда, покрита с фекалии. 

Канделарио се призна за виновна миналия месец по две повдигнати срещу нея обвинения - едно за предумишлено  убийство и едно обвинение за застрашаване живота на дете. 

Миналия понеделник бе произнесена окончателната присъда. Съдията осъди Канделарио на доживотен затвор, без право на замяна, отбелязвайки последна глава в толкова мрачен случай, че участващите следователи го описаха като най-жестокото нещо, на което са били свидетели в кариерата си. 

Делото се води при открити врата. То бе стриймвано в платформи като тик ток, където много хора отблизо следяха развоя на събитията.

При произнасянето на присъдата присъства и съдебният патолог Елизабет Мууни. В съдебната зала в Кливланд тя каза, че децата изпитват най-голяма тревожност при раздяла между девет и 18 месеца. Тя разказа и за мъчителните последни дни на Джейлин.

„Болката и страданието, които тя изтърпява, са продължили не само часове, не дни, а вероятно дори седмица", каза Мууни, която по време на процеса трудно сдържа сълзите си. 

„Това чувство на изоставеност в продължение на дни, съчетано с болката от глад и силна жажда, е вид страдание, което не мисля, че някой от нас би могъл да проумее напълно.", казва още тя в изложението си. 

Служителите на реда, включително сержант от полицията в Кливланд Тереза Гомес, едва сдържаха сълзите си, докато описваха състоянието на бебето. „Това е случай, който... ще запазим завинаги в умовете и сърцата си", каза Гомес при показването на уликите оп случая. 

Помощник-прокурорът на окръг Куяхога Анна Фаралия пусна видеозапис от охранителна камера, където се вижда как майката мъкне куфара си до кола на 6 юни и се връща у дома на 16 юни.

Минути след като се връща, Канделарио се обажда на 911. „Моля, имам нужда от помощ", изплаква тя при обаждане до 911, пуснато по време на произнасянето на присъдата. „Моля, моля, помогнете ми. Дъщеря ми умира." 

Докато дойдат екипите на спешна помощ, майката преоблича с чисти дрехи телцето на детенцето, но не успява да прикрие ужасната гледка, на която се натъкват лекарите и разследващите. Джейлин е открита да лежи на матрак, покрит с урина и изпражнения.

„Животните се грижат по-добре за бебетата си", каза помощник-прокурорът по делото. 

Момичето е било видимо отслабнало, с хлътнали очи, сухи устни и фекалии по устата и ноктите. За 10 дена детенцето отслабва със 7 кг. На последния преглед при доктора, предишния месец, е тежала 13 кг. При намирането на тялото й е тежала 6. 

Служител от аутопсията, който също разказва подробно как се е отразило на тялото на детенцето липсата на майката за 10 дни, заявява, че то е починало от кетоацидоза, причинена от остри глад и жажда, преминавайки в кома и след това към летален край. 

Разследващите разбират, че Канделарио е изоставяла детенцето си за два дена и преди да замине за почивка за 10. 

Родителите на Канделарио помолиха съдията за милост. В предварително подготвено изявление майката на Канделарио, Кети Торес, каза, че дъщеря й се е борила със здравословни проблеми, включително психично заболяване и припадъци. Когато дъщеря й спира да приема лекарства, това влошава нейната депресия и тревожност и допринася за неспособността й да взема разумни решения, добави тя. Канделарио е имала един брак и по-голямо момиченце. Разделя се с първия си мъж и среща бащата на Джейлин. Той се оказва побойник и започва да насилва Канделарио, дори когато забременява с второ дете. Тя го напуска и се премества в Кливланд. Майка й - Торес твърди, че семейството не е знаело какво се случва. 

Все пак съдът дава последни думи на Кристъл Канделарио преди да прочете окончателната присъда. Тя казва, че се моли всеки ден за прошка, добавяйки, че вярва, че Бог и Джейлин са й простили. „Не се опитвам да оправдая действията си, но никой не знаеше колко страдах и през какво преминавах", каза тя.

След като я изслушва, съдията по делото Брендан Шийън се обръща към нея с думите: Вие сте предали детето си и сте го оставили в смъртоносен капан, докато сте се забавлявали. 

„Връзката между майка и дете е една от най-чистите и най-свещените. Това е връзка, изградена върху любов, доверие и непоколебима защита. (...) Вие извършихте крайния акт на предателство", каза Шийхан.

„Това малко детенце е упорствало, чакайки някой да я спаси. А можехте да направите това с едно обикновено телефонно обаждане. Вместо това виждам ваши снимки на плаж, докато детето ви яде собствените си изпражнения в опит да оцелее.", казва още съдията. 

„Както не пуснахте Джейлин от затвора й, докато тя не умря, така и вие трябва да прекарате остатъка от живота си в килия без свобода", каза Шийхан. „Единствената разлика е, че затворът поне ще ви храни и ще ви дава течности."

При произнасянето на присъдата водещият детектив по случая Ти Джей Пауъл заяви, че Джейлин никога няма да бъде забравена. 

Новината за този нечовешки случай потресе целия свят. Хиляди хора споделят клипчета на тях с децата си в социалните мрежи с послания, че никое детенце не заслужава такова отношение.