ДПС иска сваляне на ДДС-то за всички храни

Партията настоява за по-ниска ставка и като мярка за борба срещу сивата икономика

Политика
13:34 - 13 Юни 2019
2232
ДПС иска сваляне на ДДС-то за всички храни

ДПС ще настоява за намаляване данък добавена стойност не само за хляба, но и за целия хранителен сектор. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на движението Мустафа Карадайъ, който заедно с депутати от парламентарната група, се срещна с Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите, Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите и Савина Влахова, председател на Съюза на мелничарите в България.

Това е втората среща на парламентарната група с браншови организации. Вчера от ПГ на ДПС проведоха среща с представители на фармацевтичния сектор, за да обсъдят идеята за намаляване на ДДС върху лекарствата. Групата обяви готовност да внесат такова законодателно предложение, ако получи уверение от страна на съответния бранш, че в действителност цените за крайния потребител ще спаднат.

Карадайъ изрази удовлетвореност от проведената днес среща. "Констатирахме, че най-високият ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от ЕС, е в България. Високият ДДС води до предпоставки за сив сектор в бранша и намаляване на конкурентоспособността на нашите производители", посочи той. Според Карадайъ намаляването на ДДС за целия хранителен сектор се нуждае от задълбочен анализ и сравнение на ставките със съседни страни. 

Снимка: БТА