ДПС избира лидер онлайн

Чака се приветствено слово от почетния председател Ахмед Доган на Х-та конференция на партията

У нас
11:06 - 12 Декември 2020
2080
ДПС избира лидер онлайн

Под мотото “Свобода, единство, заедност” ДПС започна своята Х-та Национална отчетно-изборна конференция онлайн. За разлика от БСП, които избраха новото си ръководство присъствено и със слабо спазване на притивоепидемичните мерки, Движението предпочете да не рискува и да проведе изцяло дистанционно процедурите си по вот за нов състав на Централното оперативно бюро. Очаква се досегашният лидер на партията Мустафа Карадайъ да бъде преизбран за втори мандат след като спечели вота през 2016 г. за пръв път, а почетният председател на Движението д-р Ахмед Доган да произнесе приветствено слово пред 843-та делегати. 

В организацията на Националната отчетно-изборна конференция са ангажирани десетки активисти от всички областни и общински центрове в страната. Х-тата Национална отчетно-изборна конференция на ДПС ще премине под мотото “Свобода, единство, заедност”.

Тази година Движението за права и свободи отбеляза 30 години от своето учредяване – ДПС е учредена на 4 януари 1990, а първата национална конференция, е проведена на 26 март 1990 година. На нея за председател е избран д-р Ахмед Доган, който и до днес е Почетен председател на ДПС.

Сред официалните гости, поканени на Националната отчетно-изборна конференция на ДПС са лидерите на европейските и световните либерали - Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ партия, Роман Якич, президент на Либерална мрежа на югоизточна Европа (LIBSEEN), Рик Дамс, президент на ПАСЕ, член на Сената на Кралство Белгия, Жак Мер, председател на АЛДЕ групата в ПАСЕ, член на Националния парламент на Република Франция, Шон Окърнийн, главен секретар на групата „Обнови Европа“ в Комитета на регионите, сър Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ партия (2011-2015), председател на АЛДЕ групата в ЕП (2002-2009).

Поканени са още - Реджеп Тайип Ердоган - президент на Р Турция и председател на Партията на справедливостта и развитието - АК парти (AK parti), Кемал Кълъчдароглу - председател на Народнорепубликанската партия (CHP), Девлет Бахчели - председател на Партията на националистическото действие (MHP), Мерал Акшенер - председател на Партията на доброто (IYI parti), посланиците на всички държави-членки на ЕС, НАТО, дипломатите на държавите-постоянни представители в Съвета по сигурност на ООН, посланиците на Балканските държави.

Тук можете да следите дискусията по над 100 онлайн точки, както и речите на ръководните фактори в ДПС. Водещ на конференцията е емблематичният бивш депутат Юнал Лютфи.