ДПС на Доган доволни от разговора с ИТН: Имаме много допирни точки

Най-много допирни точки преговарящите установиха във външната политика

Новини
16:29 - 31 Юли 2024
1097
ДПС на Доган доволни от разговора с ИТН: Имаме много допирни точки

Много допирни точки по въпросите за демографията, външната политика, както и за данъците откриха ИТН и независимите депутати, изключени или напуснали ДПС. В края на срещата Станислав Балабанов попита имат ли повод за оптимизъм.

А съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров каза:

"За първа среща сме удоволетворени от диалогичната среда и позициите, които представихте. В голяма част от тях има общо виждане. Това е първа среща. Трябва да сме оптимисти. Още в началото казахме, че бихме положили всички усилия за съставянето на прави с оглед потребностите на страната. Нормално и редно е да се дефинират цели и приоритети в краткосрочен план. В рамките на евроатлантическата ориентация".

Той настоя за усилия по съставянето на правителство. "След като изпълним краткосрочни цели, ако се състави правителство, бихме могли да видим какъв е ходът", добави Чакъров И изрази готовност за участие в последващи експертни срещи.

Веднага след като от ИТН представиха своите приоритети, Джевдет Чакъров обясни, че споделят голяма част от вече изложеното. Имат допирна точка по съдебната реформа - изцяло са "за" провеждане на правосъдна реформа, за антикорупционната част и произнасянето в срок. И хората от неговата група са за 10% плосък данък. "Още като се въведе бяхме основен субект, който я наложи и отстояваше, доказа се, че има добър ефект. Но в настоящето време нямаме сериозни инвестиции, важно е как е функционира съдебната система. Трябва да има редовно правителство, което да създаде условия, че да сме привлекателна среда", вметна Чакъров.

ИТН нямат разминавания с хората на Джевдет Чакъров относно евроатлантическата ориентация на страната. "Във вашата политика може да намерим най-големите допирни точки. Искаме вашата подкрепа сега, защото събитията много ни притискат. Г-н Кючюк (евродепутатът, който бе в залата - бел.ред.) знае дневния ред на ЕП, трябва да предложим наш еврокомисар. На 1 ноември това трябва да се случи", заяви Димитър Гърдев от експертния екип. Според него едно служебно правителство не бива да го посочи, защото ще трябва да се борят и за ресори, а там борбата е ожесточена и само редовен кабинет ще има повече лостове.

Темата с Шенген също е важна за ИТН. "Имаме малък времеви прозорец - председателството на Унгария. Трябва да положим усилия въпросът с Шенген да бъде решен. Затова искаме тази подкрепа сега", каза Гърдев.

Шефът на ПГ на ИТН пък отбеляза, че някои регулатори не функционират, защото са с изтекли срокове. Според него по-високите цени в България могат да бъдат регулирани с промени в КЗК. "Намаляване на цените ще бъде разбираема мярка от хората, едно попълване на регулаторите не на принципа 50 на 50 ще бъде реално", вметна той.

ИТН са за балансиран бюджет и за запазване на 10% плосък данък. Искат и "обран десен бюджет", в който "помощи и финансирания да бъдат изключително прецизни".

От партията искат функционален анализ на системата за вътрешен ред и сигурност. Отбелязаха и, че пожарникари били обяснили, че пожарите на високи терени често се дължат на електропреносната мрежа. "Трябва да се преразгледат договорите и отношенията ни с дружествата-преносители на електроенергия", смятат от ИТН.

На тема енергетика двете групи нямат сериозни разминавания и може да постигнем широк консенсус за запазване енергийната ни независимост, каза Павела Митова. Според нея правителство и стабилно управление може да изложи опции за предоговаряне на квотите по Зелената сделка.

Депутатът Александър Александров посочи, че модернизацията на армията няма алтернатива. "Необходимо е да бъде ускорена, когато може, но да е прагматична и без пилеене на национален финансов ресурс. Техническите решения са важни, но без хората без личния състав, те няма да са ефективни. Затова трябва да се намерят по-целесъобразни методи и форми за допълване на некомплекта. Имаме идеи, не е сега моментът да ги коментираме", каза той.

Чакъров обаче отбеляза, че се пропускат възможности по оперативните програми. "В предходни програмни периоди сме пренасочвали средства от ВИК сектора за други цели. ВИК е много важен сектор с оглед на националната сигурност, а с оглед на климата са още по-важни", намери той пресечни точки с ИТН.

"Трябва да имаме ясен балкански фокус и това не бива да става през другите държави. Да се пита, ние да задаваме дневния ред като говорим за Балканите, настоя евродепутатът Кючюк.

Севим Али също вметна в изказването си, че са "ДПС без Пеевски", след което се спря на позициите им в социалната сфера като акцентира, че искат високи нива социална защита на всички български граждани. "Приоритет N1 е демографската криза. Ако в другите европейски страни тя се изразява в застаряващо население, при нас има и намаление на хората. Близо четвърт от българските граждани са застрашени от бедност. Наш приоритет са и младите семейства - приоритетно трябва да се подкрепи многодетния семеен модел. Въпреки ниските нива на безработица, има около 1 млн. българи които нито работят, нито учат, нито са в бюрата по труда, трябва да се възползваме от Плана за възстановяване и да ги привлечем към пазара на труда", каза Али. Групата му иска и грижа за хората с увреждания, както и пенсионерите, особено тези с най-ниски доходи. Пенсиите трябва да се осигуряват 2 пъти годишно, смятат независимите от ДПС.

Тошко Йорданов призна, че демографската криза е ужасен проблем. ИТН имат и конкретни идеи, например младите семейства да бъдат освободени от данъци. "Младите или да работят, или да учат. Ако малко пипнем стандарта в страната много млади които учат в чужбина биха се върнали", смята шефът на ПГ на ИТН.

А Джевдет Чакъров обяви, че имат идея за нова национална стратегия за демографско развитие и политики, след широка публична дискусия.