ДПС на Доган няма да замени абревиатурата "ДПС" за изборите

Топ
11:34 - 05 Септември 2024
3112
ДПС на Доган няма да замени абревиатурата "ДПС" за изборите

ДПС на Ахмед Доган няма да отпише партия ДПС от състава на коалицията си за изборите на 27 октомври. Според депутатите около Доган и председателя Джевдет Чакъров ДПС е едно и те са направили необходимото движението да участва на изборите.

"Делян Пеевски е изключен от ДПС и той не говори от името на ДПС. Ние очакваме органите, които на 2 септември бяха възпрепятствани по безпрецедентен и брутален начин да си свършат работата, и да се отърсят от зависимости, ако има такива, и да направят необходимото за възтържествуване на държавността. ДПС е едно и ние сме направили всичко необходимо, за да бъде регистрирано то в ЦИК за предстоящите избори на 27 октомври", обясни депутатът Тимур Халилов в парламента.

Вчера ЦИК изпрати указания до двете коалиции с ДПС да докажат до събота, че ДПС не е част от състава им. В момента движението фигурира като част от двете коалиции, което противоречи на Изборния кодекс.

"ДПС е едно и трябва да бъде регистрирано по начина, по който бяхме заявили в деня за регистрация за изборите", каза Халилов.

По-рано днес и Делян Пеевски заяви, че не приема решението на ЦИК, и го обяви за незаконно.

Двете коалиции се надпреварват за регистрацията не само за парламентарните избори, но и за местните, които предстоят на 20 октомври. Такива ще има в няколко села и Омуртаг. За тях ЦИК вече регистрира ДПС на Джевдет Чакъров, но хората на Пеевски са подали заявления, с които искат регистрациите да бъдат анулирани и да бъде вписано "ДПС - Ново начало". Комисията обаче е отказала исканията им на среднощно заседание снощи.

"Разчитаме държавността да възтържествува и при останалите решения, които ще бъдат взети и занапред, във връзка с опитите за незаконно присвояване и унищожаване на ДПС", каза Халилов.