ДПС няма да участва в нови консултации за партийната субсидия

Политика
11:27 - 26 Юни 2019
2618
ДПС няма да участва в нови консултации за партийната субсидия

ДПС няма да участва в нови консултации за размера на партийната субсидия. Това заяви лидерът Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента по повод предложението на "Обединени патриоти" след заседанието на Коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов вчера. Това, което имахме да кажем по темата, го казахме. И пред медиите, и с писмени предложения, и на консултациите с БСП и с ГЕРБ, обясни той.

С националистите няма какво да говорим по темата. Предложението идва от Министерския съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство това е тяхно решение, коментира Карадайъ.

Бяхме активни, когато правилата позволяваха. Сроковете за предложения между двете четения са изтекли. Дебатът е затворен. Какво ще произтече след тези кансултации, попита той.

Субсидиите трябва да имат размер, с който партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Ако няма да могат - трябва отворен и прозрачен модел за финансиране, повтори позицията на ДПС Карадайъ. ГЕРБ се съгласиха с позицията ни, че с 1 лев партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите. Затова предложихме да няма лицемерничене и субсидията да е нула лева и отворено финансиране. Направили сме разчети, но сега няма да играем бинго, обясни Карадайъ.

Явно целта на отварянето на темата беше да се отклони вниманието на хората от същинските проблеми, защото държавата върви по инерция, допълни той.

В най-скоро време ДПС ще върне надвзетите пари от държавната субсидия. Разполагаме със средства за това, каза лидерът.

Тяхна работа е дали ще участват или не, коментира решението на ДПС Юлиян Ангелов от ВМРО. Когато трябва да бъде защитена демокрацията, всички партии трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си. Защото такава промяна във финансирането няма да доведе до нищо добро за нито една партия, допълни той.

Ние сме за намаляване на субсидията, но не партиите да бъдат доведени до фалит, нито да бъдат зависими от фирми или чужди държави, както ще стане, каза още Ангелов.

ВМРО има готовност да върне средствата, на мислим да го направим опетапно, за да можем да покриваме разходите си в партията в този период, обясни той.


Снимка: Агнес Методиева