ДПС пита: Излива ли Прокопиев фекални води към морето?

Политика
11:40 - 22 Юли 2021
5946
ДПС пита: Излива ли Прокопиев фекални води към морето?

Новият 46-и парламент прие създаването на временна комисия, която да разследва фактите и обстоятелствата около летните сараи на Ахмед Доган в "Росенец". "За" парламентарния орган гласуваха 193-ма народни представители, 1 беше против, а 12 се въздържаха.

Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста срещу беззаконието в страната на 11 юли 2021 г. Сформирането й обаче беше предшествано от бурна и емоционална дискусия, продължила около два часа. 

Инициатор за създаването на комисията очаквано беше лидерът на „Демократична България” Христо Иванов. Йордан Цонев от ДПС обаче не се съгласи с конкретното му предложение и поиска - ако има подобна комисия - тя да разследва и имотите по морето на бизнесмена Иво Прокопиев.

"Когато говорим за независимост на съдебната система, ние също сме за разкритие на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието да говориш за един магистрат, а да не говориш за друг, да говориш за едни за едни зависимости, а не против други. Ще се борим с това лицемерие и в тази връзка ще предложим тази комисия да разшири обхвата си с други случаи", обоснова се той.

След което от ДПС предложиха в комисията предложи да влезе и полуостров Буджака в Созопол, където се появиха имоти, свързани с Иво Прокопиев. ДПС надълго развиха тезата, че именно Прокопиев е символ на дълбоката държава, че той е медиен магнат и олигарх, покровителстван от властта.

„Ще настояваме за проверка дали се изливат фекални води от къщата на Иво Прокопиев към залива”, съобщи по този повод Севим Али от ДПС. 

„Явно този парламент ще бъде "омазан". Оставихте мръсните си отпечатъци последните 30 години в парламента”, обърна се към ДПС Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Подобни опити за омаскаряване на Комисията за Росенец са безпочвени, каза още той.  

Комисията се създава за срок от три месеца, а неин председател ще бъде Калоян Янков от "Демократична България". Заместник-председател на комисията ще бъде Светослав Колев от "Изправи се БГ! Ние идваме!".