ДПС подкрепи кабинета за извънредното положение

Карадайъ напомни, че ситуацията не бива да се използва за конюнктурни нужди

Политика
11:04 - 13 Март 2020
2208
ДПС подкрепи кабинета за извънредното положение

ДПС подкрепя всички необходими мерки и ще съдейства за реализирането им. Освен това подкрепя въвеждането на извънредно положение с цел борба за овладяването на коронавирусната епидемия. Това обяви в пленарната зала лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. 

СЗО обяви за пандемия COVID-19 и предложението на кабинета е правилно и навременно, отчете той. "На извънредното заседание на председателския съвет и в пленарната зала чухме информация за фактическата обстановка и предприетите мерки, както и спазването на конституционните права на гражданите. Трябва да е ясно, че въвеждането на извънреден режим на функциониране на конституционната система, не означава, че ситуацията трябва да се използва за конюнктурни промени", предупреди лидерът на ДПС. И допълни: 

Приемането на решението означава и че Народното събрание остава действаща законодателна власт, която контролира правителството. Недопустимо е противоконституционно отнемане на права и свободи на гражданите, като гаранции за това са международните актове, приети у нас, както и действащият ЕСПЧ в Страсбург. Съгласно член 57, ал. 3, само и единствено със закон може да бъде ограничено което и да е право на гражданите, с определени изключения, напомни още Карадайъ, като се позова и на Закона за отбраната и въоръжените сили.