ДПС попари ВМРО за референдума

Актуални новини
12:10 - 03 Септември 2020
5547
ДПС попари ВМРО за референдума

Сметките на вицепепремиера Красимир Каракачанов и по повод политическата сделка за нова конституция могат да се окажат сметки без кръчмар. Вчера ВМРО подкрепиха ГЕРБ и сложиха подписите си под проекта, защото получиха обещание, че техните искания за образователен ценз при гласуване, разширяване на президентските правомощия и въвеждане на наборна военна служба ще бъдат подложени на референдум заедно с евентуалните избори за Велико Народно събрание.

Оказва се обаче, че нещата не стоят точно така и депутатите от ВМРО може да се окажат подведени. За това им намекна юристът от ДПС Четин Казак.

„Още отсега искам да предупредя ГЕРБ и ВМРО, че въпросът за образователен ценз при упражняване на активното избирателно право не може да се постави на референдум, тъй като засяга основно гражданско право, защитено в редица международни договори, по които Република България е страна!”, написа той във Фейсбук.

Негов фейсбук последовател обаче му обръща внимание на това, че „машинното гласуване елегантно въвежда своеобразен образователен ценз, тъй като предполага поне минимално ниво на грамотност”.

Междувременно народните представители от ДПС категорично обявиха, че не подкрепят идеята на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание. Нещо повече – те остро критикуваха и управляващите, и държавния глава и настояха Бойко Борисов и Румен Радев веднага да подадат своите оставки.