ДПС: Правителството може да падне

Движението ще подкрепи вота на недоверие, който БСП внася на 20 януари

Политика
13:04 - 16 Януари 2020
2097
ДПС: Правителството може да падне

ДПС вещае падане на третото правителство на Бойко Борисов. Причината е, че Движението ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета заради политиките по околната среда и водите. Това стана ясно след среща между партията и левицата, която инициира вота и ще го внесе на 20 януари.

„Най- формалната причина е, че сме опозиционна партия, а най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони в страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, важна за нас, е че програмата ни се базира на екологичните принципи“, коментира Йордан Цонев от ДПС и определи екополитиката на управляващите като „най-меко казано хаотична".

Според ДПС след вота ще стане ясно какви са истинските проблеми в сектора и има ли управляващо мнозинство.

„Ако няма мнозинство и всички партии, които се заявяват като опозиционни, гласуват „за“ вота, правителството ще падне“, заяви Цонев. „Ако не падне кабинетът, значи има преформулирана коалиция за управление и тя ще стане видна“, изтъкна той.

За успешен вот на недоверие са нужни гласовете на 121 народни представители. БСП са 79, ДПС 25, „Воля” 12, а независимите- 8.  Ако всички гласуват „за”, събират 124 гласа. Математически шанс за падане на кабинета има.

„Можем да кажем откровено, че правителството е заплаха за живота и здравето на българите", заяви Драгомир Стойнев от БСП. Утре червените ще разговарят с „Воля” и независимите депутати.