ДПС предлага: Най-малко 10 карантинирани, за да се открие секция в болница

Актуални новини
16:33 - 26 Януари 2021
1826
ДПС предлага: Най-малко 10 карантинирани, за да се открие секция в болница

В болниците, в които са настанени за лечение лица с COVID-19, да се образуват отделни избирателни секции за гласуване на избирателите, поставени под задължителна изолация, при наличие на не по-малко от 10 такива избиратели.

Такива промени са внесли депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид между първо и второ четене на Закона за извънредното положение, с който трябва да се уреди как ще се гласува на предстоящите избори.

Вносителите предлагат избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, да гласуват с подвижни избирателни кутии.

Движението иска при произвеждане на насрочените на 4 април 2021 г. избори за народни представители броят на членовете на санкционна избирателна комисия извън и в страната да може да бъде не по-малко от трима, назначен при спазване изискванията на Изборния кодекс.

По време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, пък да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали.

От Движението предлагат министърът на здравеопазването, Главният държавен санитарен инспектор, Националният оперативен щаб и Националният ваксинационен щаб не по-късно от 60 дни преди изборния ден да приемат правила, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес.