ДПС: "Разградското дясно" се меси в избора на главен прокурор

Според депутата Йордан Цонев законодателната власт не бива да коментира работата на магистратите

Топ
11:53 - 24 Юли 2019
2900
ДПС: "Разградското дясно" се меси в избора на главен прокурор

ДПС няма да взема отношение по процедурата за избор на главен прокурор. Това каза депутатът от движението Йордан Цонев пред Нова ТВ. "Законодателната власт, чийто член съм и аз, няма функции по отношение на избор на главен прокурор. Ние нямаме такива функции. От тази гледна точка ние няма да взимаме отношение по процедурата за избор на главен прокурор", каза Цонев.

"Забележете кои са най-шумни по отношение на процедурата за избор - това е така нареченото "разградско дясно". Те не получиха никаква роля от обществото на последните парламентарни избори. Има Конституция, има закон за съдебната власт, има компетентни органи", каза Цонев.

"Защо е тази яростна атака – във връзка с това, че техните лидери са подсъдими ли".
Също като Иван Гешев Цонев заяви, че и Лаура Кьовеши е единствен кандидат за шеф на европейската прокуратура. Това обаче не е вярно, тъй като това състезание започна с около 20 кандидати, като към момента те продължават формално да са двама. Цонев обаче попита защо десните не казвали нищо за това, а атакували Иван Гешев, че е единствен кандидат за нов главен прокурор.

Депутатът похвали изпълнителната власт за бързата реакция, след хакерската атака в НАП.

"Наблюдаваме една много бърза реакция на изпълнителната власт, която не е чак толкова характерна за България. Заслужават адмирации. Ние от ДПС следим акцията от самото й начало. Ще търсим отговорност от всички и ще искаме разисквания в парламента", каза още Цонев.

Той все пак изтъкна, че данните от НАП не са опазени качествено и затова ДПС ще питат вицепремиера Томислав Дончев, като отговорен за електронното правителство.

"Ние знаехеме, че това е Дончев и с изненада научихме, че той е прехвърлил тези правомощия на Марияна Тодорова. Прочетох някъде че мотивите са "тъй като при нея имало свободни компетентности". При Дончев всички компетентности ли са заети", каза още Цонев.

Според него "България е незащитен двор и съответните длъжностни лица ще трябва да понесат своята отговорност".