ДПС скочи срещу доклад на Прокопиев

"Рашковщината" стигна до ЕП

Политика
15:43 - 28 Юли 2022
2893
ДПС скочи срещу доклад на Прокопиев

"За пореден път обществото стана свидетел на груба манипулация от страна на олигархичния кръг "Капитал" на Иво Прокопиев. Този път тя е маскирана като доклад на неправителствена организация - Международен институт за пресата". Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на специален брифинг в парламента. В него участваха още вицепрезидентът на Либералния интернационал Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС и лидера на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа"

Той уточни, че "докладът представя медийната среда в България тенденциозно и изкривено, изцяло в интерес на медийния и олигархичен кръг "Капитал". В този доклад над 53 пъти се споменава името на народния представител от ДПС Делян Пеевски, въпреки че той отдавна не притежава медии. ДПС неколкократно също се споменава в негативен аспект, който няма нищо общо с действителността", посочи Карадайъ.

"Същевременно в доклада е пропуснато да се разгледа влиянието върху медиите у нас на Иво Прокопиев, както и създадения от кръга "Капитал" в последното десетилетие порочен модел на медийни обвързаности. Влияние, довело до там, че манипулацията и лъжата се представят като последна истина в контролираните от него медии, а реалността е прикривана и извращавана", изтъкна лидерът на ДПС.

Разбира се, пропускането на кръга "Капитал" не е случайно, защото докладът е изготвен от Галя Прокопиева в офисите на Прокопиев. Тя е автор, така пише в самия доклад, съобщи Карадайъ.

Затова ние от Движението за права и свободи си позволихме да изразим наше отношение по този доклад и го адресирахме до вицепрезидента на ЕК Вера Юрова, до еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, до Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред в ЕП и до Софи инт Велд, председател на Комисията по върховенство на право, демокрацията и основни права и свободи", каза още Карадайъ.

Той съобщи и една добра новина за Движението. "Петицията, осъждаща рашковщината по време на изборите, внесена от нашия младежки председател в община Айтос Бехчет Емурлов в Комисия по петициите на Европейския парламент, е допусната за разглеждане", каза Карадайъ.

Той припомни, че покъртителни свидетелства за полицейщина и незаконни действия на полицията по време на изборите са посочени в доклада на ОССЕ (Служба за демократични институции и права на човека). Сега, освен в този доклад, ще разгледат случаите и в Комисията по петициите.