Драганов: 60 000 бг туристи към Гърция ли да спасят 1,5 млн. легла на морето?

Не коронавирусът, а липсата на стратегия е причина за пустите плажове

Новини
16:14 - 08 Юли 2020
1914
Драганов: 60 000 бг туристи към Гърция ли да спасят 1,5 млн. легла на морето?

Туристическият сезон в България изглежда сякаш е напът да се провали тотално, с оглед гледките на пустеещите плажове по Черноморието. Истина ли е, че само коронакризата е причината за тази плашеща гледка? Оказва се, че вирусът далеч не е единственият фактор за слабото начало на летния сезон у нас. Този коментар направи директорът на Института за анализи и оценки на туризма (ИАОТ) Румен Драганов в студиото на „Социална мрежа“.

„60 000 български туристи към Гърция не могат да спасят 1,5 млн. легла по българското Черноморие“, каза Драганов, като подчерта, че в момента българският турист има почти същото поведение, каквото е имал и през 2019 г. Хората, които ежегодно почиват по българските курорти или пътуват за Гърция, или се насочват към по-екзотични дестинации, те продължават да го правят и никой не може да ги накара да нарушат традицията си, само за да спасят нечий бизнес.

„Имаме 219 хижи, имаме около 33 спални, има общо около 14 000 легла. Това са горе-долу, колкото леглата на Албена. Ето там защо не се оплакват“, каза Драганов по темата планински туризъм в България. 

Директорът на ИАОТ разкритикува решенията, които бяха взети в последните месеци на управленско ниво, като заяви, че е „недопустимо да караме чуждестранен турист да си плаща за всичко, ако възникнат съмнения за негово заразяване с коронавирус“. Той подчерта, че това е била една от основните задачи пред чуждите дипломати - да разберат дали техните съграждани ще получат очакваната сигурност, ако решат да посетят България за отпуската си.